Conform principiului logic a=b și b=c rezultă că a este diferit de c? Aceasta se pare că este noul principiu al guvernului. Legea 221 din 2008 prevede că salariile profesorilor vor creste cu 50%, lege votată cu ambele mâini de aleșii nostri. Aplicarea legii a fost blocată de ordonanțe de urgență care ulterior au fost declarate neconstitutionale de către CCR. În instanțe sindicatele din invățământ au avut câtig de cauză, hotărârile judecătorești obligând angajatorii să plătească salariații conform legii. Guvernul a dat o nouă ordonanță care amână plata diferențelor câștigate în instantă pentru 2012, 2013, 2014.
Pentru anul 2010 modalitatea de plată a salariaților din învățământ se face conform Legii 330 cu referire la salariul din decembrie 2009. Sindicatele au demonstrate în instantă că salarizarea în anul 2010 trebuia să cuprindă si cresterea de 33%, iar Hotarârile judecătorești, definitive și executorii, obligă unitățile școlare să schimbe deciziile de încadrare și să opereze modificările în cartile de munca.
In perioada septembrie-decembrie 2010 unitatile scolare au respectat deciziile judecatoresti, dar se pare ca in anul 2011 salarizarea care ar trebui sa contina prevederile hotararilor judecatoresti nu mai sunt respectate. Adica, salarizarea care ar trebui sa fie in 2011, conform lunii octombrie 2010 plus creșterea de 15%, în care nu se mai regăsește creșterea de 33% obținută în instanță. Astfel prin diferite tertipuri financiare ordonatorii de credite sunt trimiși de Trezorii la ISJ pentru avizarea statului de plată, iar acolo deoarece nu se inscriu in matricea de calcul salarial (ADICA FARA 33%) statele de plata sunt returnate.
Stim ca avem dreptate ,stim ca responsabilitatea este pasată directorilor de școli și contabililor, iar cel mai important e ca modalitatea de obtinere a dreptății este tot in justitie, dar acest lucru intârzie foarte mult primea drepturilor salariale. Astfel soluțiile ar fi urmatoarele: directorii si contabilii sa interpeleze trezoreriile (putin probabil), colegii care primesc fluturasii cu salarii sa interpeleze directorii de scoli daca apar diferente salariale intre dec. 2010 si ian 2011 (realizabil) si urmând apoi procedura judecatorească,dar durează. Soluția cea mai eficenta ramane greva. Dacă colegii nostri nu înțeleg nici de această dată că eforturile sindicatului trebuiesc sprijinite prin actiuni de protest, rămânem și de această dată pierduți de ceea ce am câștigat după ani de procese.
Referitor la zvonurile prin care școlile care nu au încă hotărârile judecătorești investite cu titlu executoriu, sau cele care au încă procesele pe rol, precizăm că în Codul Muncii este specificat că returnarea sumelor primite ca drepturi salariale nu se poate face decât prin hotărârea instanțelor de judecată.
Conducerea sindicatului învățământ va căuta soluții pentru neimplicarea directorilor de școli în această situație conflictuală și negocierea de soluții corecte și concrete, atât cât ne stă în puteri. Știm că sunt la prinși la mijloc, adevărații vinovați fiind în altă parte. (DorohoiNews.ro)
Autor: DorohoiNews.ro