Dorohoi News Logo

Cum sa iti negociezi salariul

Intrebari

Sunt foarte putini aceia carora le face placere sa isi negocieze salariul. Ne-o dorim cu totii, insa atunci cand vine momentul intervine panica, ne trec transpiratiile si am prefera orice alta activitate mai putin placuta in defavoarea aceleia de a ne negocia salariul.

Insa, daca esti in cautarea unui loc de munca sau daca simti ca o marire de salariu ti s-ar cuveni, este important sa lasi emotiile deoparte si sa inveti cum sa faci bine acest lucru. Mai jos vei decoperi cateva sfaturi care te vor ajuta sa primesti salariul potrivit experientei si calificarii tale atunci cand esti la un interviu sau cand ceri o marire.

1. Nu conteaza cat castiga prietenii tai
Discutiile despre bani intre prieteni ar trebui sa nu existe. Faptul ca ai aflat ca prietenii tai castiga mai mult decat tine este doar un motiv de invidie, in niciun caz un aspect pe care sa il pomenesti cand negociezi salariul.

Daca prietenii tai nu lucreaza in acelasi domeniu ca si tine, nu trebuie pomeniti nici ei si nici venitul lor lunar. Si, cel mai important, nu trebuie facute comparatii de acest gen.

2. Documenteaza-te asupra salariilor din domeniul tau
Daca salariul prieteniilor care lucreaza in alte domenii este irelevant, o documentare serioasa in ceea ce priveste nivelul salarial al celor din domeniul tau poate fi eficienta la negociere. Uita-te peste sondaje, vorbeste cu cei care au aceeasi slujba si functie ca si tine sau urmareste documentele oficiale in legatura cu cat ar trebui sa fie platit un angajat in acelasi domeniu.

Un plan serios documentat in ceea ce priveste salariul celor din acelasi domeniu ca si tine este de ajutor atunci cand negociezi. Nu uita insa sa tii cont si de faptul ca cei care lucreaza in acelasi domeniu, insa in diferite orase ale tarii, sunt platiti diferit in functie de zona.

3. Tine cont de experienta ta
Atunci cand te afli in situatia de a-ti negocia salariul, trebuie sa nu uiti ca venitul tau va fi proportional cu experienta si calificarea ta. Cei mai experimentati pot spera la mai multi bani, asa ca este important sa vorbesti despre toate cunostintele pe care le-ai acumulat de-a lungul carierei tale. Cu cat ai mai multa experienta in domeniu, cu atat poti cere un salariu mai mare.

Insa, daca nu ai foarte multa experienta sau esti un proaspat absolvent, fii realist atunci cand iti negociezi salariul.

4. Nu vorbi despre cat de multi bani iti sunt necesari
Cand iti negociezi salariul cu viitorul sau actualul sef, nu povesti niciodata despre cheltuielile tale lunare. Seful nu iti va plati ratele la banca, hainele si rechizitele copiilor, intretinerea masinii sau concediile. Seful iti va recompensa, in schimb, performanta, rezultatele, experienta, cunostintele si munca eficienta.

Nu uita ca pentru firma la care lucrezi, tu ai fost angajat pentru a aduce profit si rezultate, nu pentru a iti fi platite cheltuielile personale.

5. Vorbeste despre salariul pe care il meriti
Daca despre cheltuielile de intretinere personala nu e bine sa vorbesti, despre banii pe care ii meriti tu si performantele tale este chiar indicat sa povestesti.

Atunci cand pomenesti suma pe care o ceri, trebuie sa prezinti si modul prin care vei demonstra ca o meriti. Mentioneaza ce realizari ai avut pana acum, cu ce ai contribuit si vei contribui in firma la care esti angajat. Atunci cand ceri o marire este important sa mentionezi ceea ce urmeaza sa faci in plus sau ceea ce ai facut pana acum in plus fata de sarcinile pentru care ai fost angajat. Nimeni nu te va plati mai mult sa faci exact ceea ce ai facut pana acum si nimic in plus.

6. Fii flexibil
Cand iti negociezi salariul nu te astepta sa primesti exact suma ceruta. Cu siguranta va trebui ales un compromis. Tocmai asta reprezinta negocierea. Asa ca e important sa stii inca de la inceput cat de mult esti dispus sa compromiti sau ce anume sa faci atunci cand nu ti se ofera nici pe departe suma ceruta.

Atunci cand mergi la negociere, este indicat sa iti faci un plan cu o limita maxima si una minima. In acelasi timp, este foarte important sa iei o decizie serioasa legata de urmatorul tau pas in cazul in care nu ti se ofera suma ceruta. Iar cel mai important aspect: fii convins ca atunci cand ceri o marire de salariu sau o suma anume, meriti intr-adevar acea suma. (DorohoiNews.ro)
 

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web