Aproximativ 22% din zilele de absenta de la lucru se datoreaza afectiunilor musculo-scheletice ca urmare a efortului fizic, in timp ce aproape 42% dintre angajatii romani acuza anual dureri de spate ca urmare a conditiilor de munca, una dintre cele mai mari rate intre tarile europene. Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului cu privire la impactul afectiunilor musculo-scheletale asupra fortei de munca realizat de Organizatia Work Foundation din Marea Britanie.
Raportul arata ca 30% dintre angajatii romani acuza dureri musculare la nivelul gatului, umerilor si membrelor superioare, iar peste 143.000 dintre romani sufera de artrita reumatoida, o boala ale carei costuri anuale sunt estimate la circa 619 milioane euro.
Potrivit lui Steve Beven, directorul organizatiei, „este posibil ca multe dintre zilele lucratoare sa se piarda ca urmare a afectiunilor musculo-scheletice, cum ar fi durerile lombare joase, de brate sau tensiunile la nivelul gatului sau afectiunile articulatiilor“. Aceste afectiuni reprezinta una dintre cele mai comune cauze raportate pentru boli asociate cu locul de munca in Romania.
Viitorul nu suna bine
Privind in viitor, cu perspectiva unei forte de munca care imbatraneste, a unei cresteri a obezitatii, a unei rduceri a exercitiului si activitatii fizice si a conditiei fizice, in general, a populatiei, este probabil ca incidenta si efectele afectiunilor musculo-scheletale sa se intensifice si sa se inrautateasca, mai degraba decat sa se imbunatateasca pe termen mediu sau lung. (DorohoiNews.ro)