Dorohoi News Logo

Lucruri pe care trebuie să le ştii despre perioada de probă la job

perioada-de-proba

Perioada de probă la angajare s-a prelungit semnificativ după noul Cod al Muncii, dar au apărut şi alte modificări care te obligă să fii mai atent atunci când ajungi într-o astfel de situaţie.
Cât durează perioada de probă, care sunt drepturile pe care le ai şi ce nu poţi controla în relaţia cu angajatorul, ne spune avocatul Carmen Ştirbu, coordonatorul echipei de Dreptul muncii din cadrul casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.

1. Care este perioada maximă în care poţi fi ţinut în probă

Una dintre cele mai importante modificări aduse de noul Cod al Muncii se referă la prelungirea perioadei de probă. Astfel, la contractul individual de muncă pe perioadă nedeterminată, perioada de probă maximă a fost prelungită de la 30 la 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie; de la 90 la 120 zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
„De asemenea, a fost eliminată perioada de probă de 5 zile lucrătoare stabilită anterior pentru muncitorii necalificaţi. Prin urmare, aceştia urmează să fie verificaţi în perioada de probă de maxim 90 zile calendaristice caracteristică funcţiilor de execuţie”, precizează Carmen Ştirbu.

2. Este ilegal să nu fii plătit în perioada de probă
Dacă angajatorul încearcă să te convingă că îţi vei primi salariul abia după ce treci de perioada de probă, nu trebuie să accepţi sub nicio formă o astfel de propunere, deoarece este ilegală.
Codul Muncii stabileşte expres că salariatul beneficiază ]n perioada de probă nu doar de drepturile prevăzute în contractul invidual de muncă, dar şi de toate celelalte drepturi prevăzute pentru salariaţi în regulamentul intern al angajatorului şi în contractele colective de muncă aplicabile.
„Prin urmare, în perioada de probă, salariatul trebuie să primească salariul de bază prevăzut în contractul individual de muncă, dar şi celelalte bonusuri, prime, adaosuri, indemnizaţii, datorate de angajator conform normelor aplicabile”, explică avocatul de la Schoenherr şi Asociaţii.

3. Ai toate drepturile pe care le au şi ceilalţi salariaţi
În perioada de probă, contractul de muncă se derulează în mod normal ca orice contract, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii pentru angajat şi angajator.
„Singura diferenţă o reprezintă modul în care contractul individual de muncă poate înceta în perioada de probă”, arată Carmen Ştirbu. Prin urmare, exceptând protecţia la încetarea contractului, drepturile salariatului nu sunt deloc diminuate în perioada de probă.

4. Nu pot fi mai mulţi candidaţi în probă pentru acelaşi post
Dacă angajatorului îi surâde ideea de a testa în paralel mai multe persoane pentru acelaşi post, urmând ca unul singur să fie păstrat la final, trebuie să ştii că această practică nu este legală.
„Aşa cum în cazul unor salariaţi care nu se află în perioadă de probă aceştia nu pot fi angajaţi simultan pe acelaşi post, nici în cazul perioadei de probă nu este posibilă angajarea simultană pe aceeaşi poziţie”, explică avocatul Schoenherr şi Asociaţii.
Angajatorul poate testa mai multe persoane pentru acelaşi post doar succesiv, cu condiţia ca o astfel de angajare succesivă de probă să nu depăşească 12 luni (în forma anterioară a Codului Muncii, nu puteau fi testaţi mai mult de 3 angajaţi).

5. Angajatorul poate înceta oricând contractul de muncă, printr-o simplă notificare
În perioada de probă, angajatorul are dreptul de a înceta contractul printr-o simplă notificare scrisă, începând cu prima zi de lucru şi până la sfârşitul ultimei zile de probă.
Codul Muncii nu stabileşte însă data la care notificarea trebuie emisă sau comunicată salariatului şi nici momentul efectiv de la care contractul încetează - fie de la data emiterii notificării, fie de la data comunicării acesteia către salariat.
„În jurisprudenţă, instanţele române s-au pronunţat în sensul în care esenţial este momentul emiterii notificării scrise, iar nu cel al comunicării către salariat”, precizează avocatul specializat în dreptul muncii.

6. Poţi fi „demis” chiar dacă afli mai târziu
În cazul în care notificarea scrisă este emisă în ultimele zile ale perioadei de probă, iar salariatul refuză primirea personală a acesteia, nu este necesar pentru încetarea contractului ca notificarea să fie şi primită de salariat în perioada de probă. Aceasta poate fi comunicată şi ulterior.
„Este recomandabil ca, imediat după emiterea notificării scrise, aceasta să fie transmisă salariatului prin scrisoare cu confirmare de primire sau prin executor judecătoresc, astfel încât acesta să fie informat şi să nu continue prestarea muncii după data emiterii notificării", arată Carmen Ştirbu.

7. Angajatorul nu trebuie să-şi justifice decizia de a renunţa la tine

Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorul nu are niciun fel de obligaţie de a-şi justifica decizia de încetare a contractului de muncă în perioada de probă.
„Contractul individual de muncă poate înceta în perioada de probă nu doar pentru necorespunderea salariatului la cerinţele postului, dar şi pentru orice alte motive - de exemplu, salariatul nu se poate încadra în colectivul societăţii”, menţionează Carmen Ştirbu.

8. Şi tu ai dreptul să renunţi oricând la job în perioada de probă
Singura veste bună pentru angajat este că şi acesta îi poate "face figura" angajatorului. La fel ca şi angajatorul, salariatul poate în orice zi de-a lungul perioadei de probă să-i transmită acestuia mesajul că postul nu corespunde aşteptărilor sale. Într-un fel şi angajatorul trece printr-o perioadă de probă.

9. Poţi trece prin probe şi dacă te angajezi pe perioadă  determinată
În cazul contractelor pe perioadă determinată, perioada de probă este mai scurtă, fiind diferenţiată în funcţie de durata contractului, menţionează Carmen Ştirbu:
- în cazul în care contractul individual de muncă are o durată mai mică de 3 luni, perioada de probă este de maxim 5 zile lucrătoare;
- în cazul în care contractul individual de muncă are o durată cuprinsă între 3 şi 6 luni, perioada de probă este de maxim 15 zile lucrătoare;
- în cazul în care contractul individual de muncă are o durată mai mare de 6 luni, perioada de probă este de maxim 30 zile lucrătoare pentru salariaţii încadraţi în funcţii de execuţie şi 45 zile lucrătoare pentru salariaţii încadraţi în funcţii de conducere.

10. Nici angajaţii temporari nu scapă de perioada de probă
În cazul contractului de muncă temporară, perioada de probă a fost prelungită şi diferenţiată în funcţie de durata misiunii, potrivit noului Cod.
Astfel, perioada de probă este cuprinsă în prezent între două zile lucrătoare (în cazul unui contract mai scurt de o lună de zile) şi 30 de zile lucrătoare (pentru funcţii de conducere, în cazul în care perioada pentru care este încheiat contractul este mai mare de 6 luni). (DorohoiNews.ro)
 

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web