Noua formă a Codului Muncii a adus puţine modificări cu privire la concediul de odihnă, însă nici vechile reglementări nu sunt foarte bine cunoscute de angajaţi.
Anumite dispoziţii speciale cu privire la concedii, chiar mai avantajoase pentru salariaţi pot să fie stabilite în contractele colective de muncă sau în regulamentele interne ale companiilor, atrage atenţia Amalia Pop, avocat colaborator la firma de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.
Este recomandat, aşadar, să te interesezi înainte să pleci în concediu şi ce conţin aceste documente, nu întotdeauna angajatorul îţi va spune care sunt aspectele care te avantajează.
1. Trebuie să-ţi iei minim 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt. „Potrivit noilor modificări ale Codului Muncii, fiecare salariat trebuie să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, durată ce a fost redusă faţă de 15 zile lucrătoare, cât era anterior modificărilor”, spune avocatul de la Schoenherr şi Asociaţii.
2. Concediul de odihnă trebuie programat cu cel puţin 60 de zile înainte de efectuare. În principiu, programarea concediilor se face de către angajator până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor. Perioadele de executare a concediului de odihnă în cursul unui an calendaristic nu pot depăşi o durată de 3 luni în cazul în care programarea se face individual, iar în cazul programărilor colective, perioda va fi de minim 3 luni.
"În interiorul perioadelor de concediu astfel stabilite, salariatul trebuie să solicite efectuarea concediului de odihnă cu cel puţin 60 de zile anterior efectuării acestuia, termen care este aşadar minim", precizează Amalia Pop.
3. Nu poţi obţine bani în schimbul zilelor de concediu neefectuate. Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetarii contractului individual de muncă, altfel legea nu-ţi permite să primeşti bani în locul zilelor neluate de concediu. "Chiar şi în cazul în care salariatul ar fi de acord să renunţe la dreptul său la concediu de odihnă, în schimbul plăţii unei indemnizaţii, această renunţare este nulă absolut", arată avocatul.
4. Dacă nu ai reuşit să-ţi iei tot concediul anul trecut, doar anul acesta mai poţi recupera zilele pierdute. Potrivit legii, efectuarea concediului de odihnă trebuie să aibă loc în fiecare an calendaristic. Sunt prevăzute, totuşi, şi situaţii de excepţie. "În acele cazuri în care zilele de concediu de odihnă nu au fost efectuate integral în cursul unui an calendaristic, angajatorul este obligat să acorde zilele de concediu neefectuate până la sfârşitul anului următor", explică avocatul Amalia Pop.
5. Angajatorul trebuie să-ţi plătească indemnizaţia de concediu cu minim 5 zile înainte de perioada de concediu. Potrivit legislaţiei muncii, indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteste de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu. Valoarea acestei indemnizaţii de concediu nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă.
6. Angajatorul te poate chema la serviciu, în caz de urgenţă. Potrivit legii, angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa acestuia la locul de muncă. Angajatorul va suporta în acest caz cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, cheltuieli necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta. Sintagma "interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă" lasă totuşi mult loc de interpretare. (DorohoiNews.ro)