În jur de 8.000 de angajaţi ai MAI vor fi daţi afară începând de azi. La consulatele Ministerului de Externe, care s-a oferit să preia o parte dintre cei disponibilizaţi, ar putea fi transferaţi doar 50 de poliţişti, spun sindicaliştii.
Ministerul de Interne are, de ieri, undă verde pentru radierea a 10.000 de posturi din structurile sale, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care viza disponibilizările din MAI. Cum în jur de 2.000 sunt deja vacante, numărul disponibilizaţilor ajunge undeva în jurul cifrei de 8.000, spun liderii de sindicat.
Dintre disponibilizaţi, poliţişti de la Inspectoratul General al Poliţiei Române sunt 1.328, iar de la Poliţia de Frontieră - 1.955. Restul - jandarmi, pompieri şi angajaţi din Aparatul Central al Ministerului.
Acum, înainte de disponibilizări, România are un număr de 451 de poliţişti (inclusiv jandarmi şi poliţişti de frontieră) la suta de mii de locuitori, spre deosebire de ţări ca Franţa – cu 355, sau Germania, cu 302. După restructurări, ţara noastră va face un pas spre media europeană, de 347 de poliţişti la suta de mii de locuitori, spun oficialii minsterului.
Sindicaliştii nu sunt însă de acord cu aceste cifre. Vasile Lincu, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „PRO LEX“, le reproşează oficialilor instituţiei că ar fi denaturat calculele. „Nu suntem, de fapt, peste media europeană. Mai ales că trebuie să luăm în considerare şi numărul de infracţiuni din fiecare ţară“.
La MAE, doar 50 din 8.000?
Reducerile de personal erau obligatorii pentru că ministerul nu îşi mai permitea să plătească salariile tuturor angajaţilor. Din acelaşi motiv, vor fi amânate procedurilor de încadrare în unităţile MAI a tinerilor absolvenţi ai şcolilor de poliţie. Astfel, absolvenţii ar urma să fie repartizaţi la unităţile din structura ministerului în iarnă şi numiţi în funcţie abia începând cu ianurie 2012.
Soluţii pentru miile de disponibilizaţi sunt puţine, spun sindicaliştii. Propunerea de zilele trecute făcută de ministrul de Externe Teodor Baconschi privind transferul unora dintre disponibilizaţi la consulatele din cadrul MAE nu depăşise ieri nivelul de discuţii între cele două ministere.
„Chiar dacă s-ar concretiza, ar fi vorba doar de vreo 50 de posturi. O nimica toată la cei 8.000 disponibilizaţi. Au mai cerut cei de la Penitenciare vreo câteva sute, dar încă n-au bani pentru ei. Nu au soluţii cei disponibilizaţi“, conchide Lincu. (DorohoiNews.ro)