Dorohoi News Logo

Cum scapă Boc de șomeri

somaj

Li se  vor oferi locuri de muncă la sute de kilometri depărtare de domiciliu. Dacă refuză, rămân fără indemnizaţie.

Şomerii nu vor mai primi indemnizaţie de şomaj dacă refuză un loc de muncă, indiferent de distanţa faţă de localitatea de domiciliu în care se află postul ofertat, sau dacă nu participă la programe de formare profesională, regulă care va fi aplicată din 2011, a decis Guvernul, prin ordonanţă de urgenţă. Nu contează că sunt maximum 8.000 de locuri de muncă, pentru peste 700.000 de şomeri, nici că omul va da mai mult pe navetă sau pe chirie decât salariul, dacă refuză, rămâne fără banii de şomaj.

În acest fel, Guvernul împuşcă doi iepuri: scapă de cheltuieli şi bifează şi scăderea şomajului.
Se elimină limita de 50 de km. „Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, situat la o distanţă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu, sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă”, prevede legislaţia actuală.

Ordonanţa aprobată de Guvern elimină însă condiţia legată de distanţa la care trebuie să se afle locul de muncă ofertat pentru sistarea indemnizaţiei de şomaj. „Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă”, este stabilit prin ordonanţa Guvernului. Actul normativ stabileşte, totodată, că plata indemnizaţiei de şomaj va înceta la data refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă conform pregătirii sau nivelului studiilor, fără alte condiţii. Noua regulă va fi aplicată de la 1 ianuarie 2011.

 151 şomeri braşoveni deja sancţionaţi. În primele zece luni ale anului, după legislaţia actuală, la 151 s-a ridicat numărul braşovenilor scoşi din evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov care au refuzat să se încadreze în muncă sau meargă la un curs de recalificare (nu prea a fost cazul, fiindcă au fost mult mai puţine organizate în 2010) . În primele zece luni din 2009 au fost 55 de astfel de cazuri, iar în tot anul 2008 - 74. „Sunt diverse motivele – distanţa, costurile navetei, programul de lucru, condiţiile de muncă - pentru care au refuzat fie să se recalifice, fie să primească locul primit prin repartiţie de la AJOFM. Noi facem consiliere şi mediere cu ei şi îi avertizăm că un astfel de refuz înseamnă pierderea indemnizaţiei de şomaj”, explică reprezentanţii AJOFM Braşov.
 
Indemnizaţia de şomaj se reduce drastic. În acelaşi timp, începând cu 2011, indemnizaţia de şomaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 lei, şi nu va mai fi raportată la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeaşi modificare de calcul urmând să fie aplicată şi pentru absolvenţii care vor primi ajutor de şomaj. Ei vor încasa 50% din indicatorul social de referinţă, nu din salariul minim, adică 250 de lei, timp de şase luni. Indemnizaţia de şomaj reprezintă acum 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, la care se adaugă un procentaj cuprins între 3 şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare. Din iulie, şi indemnnizaţia de şomaj a fost redusă cu 15%.(DorohoiNews.ro)

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web