Dorohoi News Logo

Iniţiativă legislativă: şomerii, scutiţi de ratele la bancă

credite-banci

Un grup de opt deputaţi ai Puterii şi ai Opoziţiei s-au înfrăţit pentru a susţine o iniţiativă legislativă care prevede ca şomerii să fie scutiţi timp de trei ani de plata ratelor la bănci. Firmele care angajează cu contract de muncă „persoane aflate în stare de sărăcie extremă“ ar urma să beneficieze şi ele de suspendarea datoriilor.

De suspendarea plăţii la credite pe o perioadă de trei ani ar urma să beneficieze  persoanele aflate „în stare de sărăcie extremă", pe care proiectul de lege le defineşte ca fiind cele care nu au asigurate alimente în valoare de minimum patru lei pe zi. Pe durata celor trei ani executarea silită a acestora pentru neplata ratelor va fi interzisă. La sfârşitul intervalului, plata ratelor va fi reluată fără dobânzi suplimentare. Pentru a obţine suspendarea plăţii ratelor, şomerii şi persoanele fără venituri vor trebui, potrivit propunerii legislative, să depună o cerere la primăria pe raza căreia funcţionează banca de la care au contractat creditul. După ce va face o anchetă socială pentru a-i verifica veniturile, primăria va elibera solicitantului un certificat de forţă majoră şi va notifica banca în legătură cu scutirea acestuia de la plata ratelor.

Metodă de „combatere" a traficului de organe

Proiectul a fost iniţiat de deputatul independent, fost PDL, Mircia Giurgiu, care spune că a preluat ideea după ce a stat de vorbă cu reprezentanţii mai multor asociaţii şi fundaţii. Textul a fost semnat de alţi şapte deputaţi: doi de la PDL, Gheorghe Ciobanu şi Marius Dugulescu, şi patru de la PSD, Radu Coclici, Laurenţiu Nistor, Radu Moldovan şi Aura Vasile şi de deputatul PC Tudor Ciuhodaru. „Da, era chiar necesar un astfel de proiect. Păi dumneavoastră nu vedeţi câtă sărăcie e în ţară, că oamenii nu mai pot să plătească la bănci... Nu mai au de unde. Ajung să-şi vândă organele pentru bani. N-aţi văzut, sunt postate anunţuri pe internet", a justificat social-democratul Laurenţiu Nistor propunerea legislativă. Principalul argument adus de semnatari, după cum se arată în expunerea de motive a proiectului, se referă însă la evitarea unei „catastrofe sociale", care s-ar putea produce din cauza „prăbuşirii  nivelului de trai al populaţiei, a pierderii locurilor de muncă, a creşterii şomajului şi a creşterii alarmante a numărului de persoane aflate în stare de sărăcie extremă". (DorohoiNews.ro)
 

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web