Dorohoi News Logo

Românii vor avea nevoie de permis de muncă în Spania

munca-spania

Cetăţenii români care doresc să plece la muncă în Spania vor avea nevoie de permise de muncă pentru a se angaja acolo. Avantajaţi vor fi cei care se află deja în Peninsulă şi sunt înscrişi în sistemul de asigurări sociale.

Cei care doresc să lucreze în Spania vor fi nevoiţi să obţină mai întâi un contract şi un permis de muncă, după intrarea în vigoare a restricţiilor impuse de autorităţile spaniole. Comisia Europeană (CE) a autorizat ieri impunerea de restricţii pentru români pe piaţa spaniolă a muncii până la 31 decembrie 2012. Termenul a fost considerat suficient pentru a se adopta măsurile necesare combaterii eficiente a şomajului, dar CE va putea modifica decizia în orice moment, a declarat ieri Chantal Hughes, purtătoarea de cuvânt a CE.

Restricţiile pe piaţa muncii au fost impuse din 22 iulie, dar încă nu s-a stabilit concret cum vor proceda cei care doresc să se angajeze în Spania. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) au declarat că, deocamdată, sunt în discuţii cu ataşatul de muncă şi cei din Spania pentru a stabili exact procedura de aplicare a restricţiilor. Cel mai probabil, românii care se află în ţară şi doresc să se angajeze în Spania vor avea nevoie de un permis de muncă, act care va fi obţinut de angajatorii spanioli, aşa cum se proceda în trecut, înainte ca accesul pe piaţa muncii să fie liber.

Fără probleme pentru cei deja angajaţi

Românii care în prezent sunt angajaţi în Spania sau se află în şomaj ori primesc altă formă de asistenţă socială nu vor fi afectaţi de actualele restricţii. Ei vor putea în continuare să-şi găsească un loc de muncă în ţara respectivă şi să se angajeze ca şi până acum. Mai dificil va fi pentru compatrioţii care se află în România şi care vor avea nevoie să obţină un contract şi un permis de muncă înainte de a pleca în Peninsulă, după o procedură care urmează să fie stabilită.

O situaţie destul de incertă au românii care muncesc la negru în Spania, adică nu au încheiat un contract cu angajatorul care nu le plăteşte taxele la stat. „Ei nu se vor putea angaja nici în continuare şi am cerut, atunci când a venit delegaţia din România aici, să se reglementeze şi situaţia lor. Este vorba despre aproape 30% din românii din Spania cu care nu ştim ce se va întâmpla", a declarat Miguel Fonda Ştefănescu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Emi-granţi Români din Spania.  În prezent, munca la negru nu este combătută puternic de stat, după cum a apreciat Ştefănescu, care a afirmat că ar trebui adoptate norme pentru disciplinarea pieţei de muncă.

Românii care doresc să vină în Spania pentru a-şi deschide o afacere şi a face angajări nu sunt afectaţi de restricţii.

Speranţe de la CE

Restricţiile pe piaţa muncii ar putea fi ridicate mai devreme de sfârşitul anului 2012, la solicitarea CE şi pe baza rapoartelor pe care Spania le va prezenta trimestrial cu privire la situaţia pe piaţa muncii, unde şomajul a depăşit 20%. În rândul celor peste 860.000 de români din Spania, şomajul a ajuns la 38% şi nu se întrevăd semne de îmbunătăţire a situaţiei în viitorul apropiat. „Nu aş sfătui pe nimeni să vină aici fără contract de muncă, pentru că e criză, şomaj mare şi ar fi o greşeală",  a declarat Miguel Fonda Ştefănescu. (DorohoiNews.ro)

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web