Dorohoi News Logo

„Ce pot face eu pentru comunitate?” : Auto-reprezentarea – factor esenţial al integrării

IHTIS pt presa.

DACA OAMENII EZITA SA VINA SPRE NOI, PORNIM NOI CATRE OAMENI - a declarat pentru DorohoiNews Mihaela Mihaescu, Presedinta Asociatiei IHTIS

Convingerea ca asistentul personal are calitatea de a vorbi si decide in numele persoanei cu dizabilitati pe care o insoteste este generala, ca si cum toate deficientele fizice ar implica obligatoriu si un retard psihic – aspect ce nu corespunde intru totul realitatii: Exista intr-adevar si tineri cu dizabilitati asociate care neavand in copilarie sansa participarii la activitatile specifice varstei in conditii egale cu semenii fara probleme de sanatate, prezinta la maturitate un grad limitat in privinta auto-reprezentarii. Insa Asociatia IHTIS i-a descoperit pe cei care in ciuda deficientelor fizice severe, au un coeficient de inteligenta normal - fiind scolarizati în scoli, licee si universitati normale, in diverse sfere de activitate. In cazul acestora mentalitatea ca nu pot vorbi ei insisi in fata celorlalti, este total gresita.

Prin Proiectul initiat de tinerii cu dizabilitati, care fac parte din Asociatia IHTIS, intitulat sugestiv „Ce pot face eu pentru comunitate?”, acestia si-au propus sa-si dovedeasca abilitatea inter-relationarii printr-un set de actiuni socio-culturale: conferinta, expozitie, atelier tematic, editare de carte, folclor. Prin toate acestea, tineri cu dizabilitati fizice vor vorbi lumii despre aptitudinile si performantele lor, despre domeniile in care activeaza cu succes, despre ceea ce au de oferit fara a cere in schimb decat: libertatea de a se auto-reprezenta si buna-vointa de a fi ascultati.

Auto-reprezentarea – inseamna opinie, responsabilitate, demnitate, respect de sine si fata de cei din jur. “Ce pot face eu pentru comunitate?” este o intrebare simpla la care cei cu dizabilitati fizice – au o diversitate de raspunsuri pe care vor sa le exemplifice in fata tuturor acelora care doresc sa ii cunoasca. Pe toata perioada proiectului persoanele implicate direct, vor fi niste “carti vii” pentru cei mai putin familiarizati cu aspectele pozitive din sfera dizabilitatii.

Despre Problematica Handicapului si relevanta opiniilor tinerilor cu dizabilitati fizice isi vor exprima punctele de vedere si specialisti in domeniu: oameni de cultura, reprezentanti ai presei, leaderi de ONG, asistenti personali, dar si oameni simpli ce ii cunosc doar din auzite sau nu ii cunosc deloc.
Masa Rotundă cu tema: „Auto-reprezentarea – factor esenţial al integrării”, ce va avea loc Luni, 5 Septembrie, orele 10.00 – 18.00, la Casa de Cultura a Municipiului Dorohoi – Str. George Enescu  nr. 57, va aduce in prim plan normalitatea creata simplu prin dialogul dintre cetatenii cu si fara dizabilitati.
Inscrierea la acest eveniment se poate face prin completarea Formularului de Inscriere la Masa Rotunda aflat pe site-ul asociatiei http://asociatia-ihtis.ro si trimiterea lui prin e-mail [email protected], cu cel putin 5 zile inaintea evenimentului.


Un aspect demn de consemnat il reprezinta faptul ca punctul de vedere al fiecarui participant va constitui un capitol intr-o lucrare de referinta. In acest sens, persoanele interesate sunt rugate sa-si pregateasca din timp intrebarile si opiniile pe care, dupa prezentare, le vor lasa in format word organizatorilor, spre publicare. (DorohoiNews.ro)

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web