În perioada 31.01.2012 - 03.02.2012, ITM Botoşani a desfăşurat o campanie de control privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă, aplicabile pe perioada anotimpului rece, precum şi identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată pentru lucrătorii din cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate: construcţiile, serviciile de spălătorie auto, vulcanizări, comerţ, pază şi protecţie, confecţii, târguri şi pieţe.
La acţiunile de control au participat echipe mixte formate din inspectori de muncă din cadrul serviciului control securitate şi sănătate în muncă, respectiv serviciului control relaţii de muncă.
Obiectivele urmărite în timpul controalelor au fost:
1.Asigurarea de către angajator a măsurilor prevăzute de legislaţia de securitate şi sănătate în muncă privind microclimatul la locul de muncă;
2.Verificarea respectării de către angajator a prevederilor O.U. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme;
3.Creşterea gradului de conştientizare a angajaţilor şi a lucrătorilor în ce priveşte necesitatea respectării prevederilor O.U. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă;
4.Identificarea angajatorilor care folosesc lucrători fără forme legale de angajare;
5.Identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor;
6.Verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale privind timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Securitate şi sănătate în muncă,
În domeniul securitaţii şi sănătaţii în muncă au fost controlaţi un numar de 11 angajatori, totalizând 636 de lucrători angajaţi.
În timpul controalelor efectuate au fost constatate mai multe neconformităţi privind asigurarea măsurilor de protecţie în cazul temperaturilor extreme, după cum urmează:
-neasigurarea de către angajator a echipamentului individual de protecţie pentru sezonul rece;
-neluarea măsurilor necesare pentru asigurarea condiţiilor de mocroclimat la locurile de muncă;
-neluarea măsurilor pentru ameliorarea condiţiilor de muncă (distribuirea de ceai fierbinte, acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare a organismului, reducerea duratei timpului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului acolo unde este cazul, schimbarea temporară a locului de muncă în cazul persoanelor care au afecţiuni şi contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme).
-neasigurarea examenului medical periodic la angajare, în vederea depistării contraindicaţiilor privind munca la temperaturi extreme;
Au fost constatate un număr de 42 de încălcări ale prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătaţii în muncă şi au fost aplicate un număr de 42 sancţiuni, din care: 39 avertismente, 3 amenzi contravenţionale în valoare totala de 17.500 lei.
Relaţii de muncă,
În domeniul relaţiilor de muncă obiectivele controalelor efectuate au vizat cu precădere verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la încadrarea în muncă, la timpul de lucru, acordarea repausului săptămânal, evidenţa orelor de muncă prestate de salariaţi.
Controalele s-au concretizat cu următoarele rezultate:
Au fost constatate în total 31 de deficienţe cum ar fi neîntocmirea documentelor zilnice de evidenţă a orelor de muncă prestate de salariaţi ( art.119 Codul Muncii ), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal ( art.137 din Codul Muncii ), deficienţe la registrul general de evidenţă salariaţi în format electronic, neînmânarea unui exemplar din contractele de muncă către salariaţi .
Au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale, din care 3 cu amendă în valoare totală de 4.000 lei ( 2 pentru neîntocmire documente de evidenţă a orelor de muncă şi o amendă pentru faptul că angajatorul nu deţinea la sediu registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic).
Sancţiunile au fost aplicate angajatorilor cu obiect de activitate prestări servicii (vulcanizări auto), în domeniul producţie (confecţii), comerţ materiale de construcţii (depozite).
Nu au fost depistate cazuri de primire la muncă fără încheierea în prealabil a contractelor individuale de muncă;
Prin procesele verbale de control au fost dispuse măsuri de remediere a acestor deficienţe cu termene concrete de realizare. (DorohoiNews.ro)