Dorohoi News Logo

Marius Gireadă: „Așteptând pe cineva nu înseamnă că cerșești”

Marius Gireada

„Așteptând pe cineva nu înseamnă că cerșești”, aceasta este fraza pe care Marius Gireadă încearcă să ne-o explice în rândurile de mai jos.

Acesta este un tânăr de 33 de ani din municipiul Dorohoi, care suferă de la naştere de tetrapareză extrapiramidală. Din cauza bolii, Marius Gireadă nu poate folosi mâinile şi picioarele, iar, pentru a lucra pe calculatorul personal, se foloseşte de nas.

Iată păţania lui Marius Gireadă:


„Astăzi, după o iarnă grea, am ieşit cu mama la plimbare în oraş cu căruţul cu baterie şi îmbrăcat cu o ţinută normală.

Eu locuiesc în cartierul Plevna şi coborând Bulevradul Victoriei, mama avea câteva minute treabă în bazar. În faţă la BRD, mă despart de mama, eu urcând spre blocul turn aşteptând-o să mergem la LIDL. Cât am stat să o aştept pe mama, doi bătrânei mi-au dat un leu şi un măr, iar o doamnă o pungă de chipsuri.

După ce am făcut cumpărături la LIDL, am ieşit afară [fiind strâmt în interior, mama rămânând să plătească la casă] un domn mi-a oferit un leu. În situaţia de faţă aveam doua elemente limpezi; În primul rând eram îmbrăcat normal şi în al doilea rând stăteam într-un cărucior cu baterii.

Înteaga societate civilă încearcă să schimbe imaginea persoanelor cu handicap şi să arate că dorim şanse egale. Handicapul nu înseamnă sărăcie sau prin oferirea unui bănuţ ne alină suferinţa, nici pe departe, ci mai degrabă prin aceste gesturi, se diminuează şansele noastre de integrare în societate. Noi dorim să putem intra în dialog cu oricine spre a socializa şi a dovedi că putem fi parteneri egali ai societăţii.”
(DorohoiNews.ro)

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web