IHTIS – inseamna incercarea de a schimba treptat mentalitatea celor din jur, inlaturand astfel diversele bariere sociale cu care tinerii cu deficiente fizice se confrunta zilnic.
In acest proces, deloc usor de inteles, mass-media joaca un rol esential. O echipa TELE`M BT si-a propus sa evidentieze problema accesibilizarii spatiului public si… ni s-a adresat.
Imi place lucrul bine facut, din care sa fie “stors” tot ce se poate…
In primul rand, am incercat sa aduc la intalnire botosanenii direct interesati, intrucat folosesc scutere adaptate. Singurul dispus a lua atitudine a fost Bogdan Ionut Apetrea care, alaturi de tatal sau, nu doar ca a descris imperfectiunile existente ci, a venit si cu solutii usor realizabile – cum ar fi amplasarea unor prize in diverse locatii publice, astfel incat utilizatorii carucioarelor electrice sa poata parcurge distanta dus-intors fara pericolul de a ramane in mijlocul orasului (o baterie noua tine in medie 40 km).
In al doilea rand, cu deplina intelegere fata de lucrarile de amenajare a Garii din Botosani, nu am putut omite ilustrarea dificultatilor de acces pe care personal le intampin lunar – un semnal de alarma care sper sa sensibilizeze echipa celor care in prezent modernizeaza aceasta locatie, creand si pentru noi un spatiu de acces la peroane – dreptul de a calatori neingradit si in conditii sigure fiind si al utilizatorilor de fotolii rulante.
A lua atitudine, a incerca sa demonstrezi ceea ce rezulta in urma imperfectiunilor mediului fizic, sunt acte de demnitate pe care – din pacate – putini dintre noi si le exprima public.
Actiunea curand incheiata a scos la iveala o opinie care explica intr-un fel de ce accesibilizarea locurilor publice nu corespunde nici pe departe nevoilor persoanelor cu deficiente fizice: “atitudinea pentru rezolvarea problemelor ce le avem, trebuie luata de cei tineri, care vor publicitate”. No comment….
Rampele de acces incorect realizate sau amplasate gresit nu constituie un disconfort doar utilizatorilor de fotolii rulante ci, mai cu seama, asistentilor personali. Dupa cum va fi vazut in reportajul realizat, efortul fizic depus de acestia este greu de descris…
Posibil sa nu reusim foarte mult printr-o asemenea actiune, insa prin colaborari constante cu mass-media, construim temelia prin care spunem: NU AJUTOARELOR, DA ACCESIBILIZARII. Se poate ca nu foarte multi sa ne inteleaga mesajul. Vom vedea…
Astazi insa, raspunzand invitatiei ne-am facut datoria de CETATENI RESPONSABILI fata de gradul de accesiblizare al Municipiului Botosani. Ramanem in asteptarea reportajului…, multumind echipei TELE’M BT. Mihaela Mihaescu