Dorohoi News Logo

Campanie națională privind prevenirea și combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă

Campanie nationala privind prevenirea si combaterea exploatarii copiilor-tinerilor prin munca

În perioada 27.08-08.09.2012 s-a desfăşurat Campania Naţională privind prevenirea şi combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă.
   
Conform legislaţiei din ţara nostră, capacitatea fizică şi intelectuală a tânărului pentru a se încadra în muncă se recunoaşte pe deplin la împlinirea vârstei de 16 ani. Codul muncii republicat stabileşte şi excepţia de la această regulă, prin care se prevede că în baza unui acord scris  al părinţilor sau al reprezentanţilor legali, tânărul se poate încadra în muncă la împlinirea vârstei de 15 ani.

OBIECTIVELE CAMPANIEI
-    Identificarea angajatorilor care folosesc persoane cu vârste mai mici de 18 ani fără forme legale de angajare şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea de către aceştia a prevederilor legale referitoare la încadrarea în muncă, condiţiile de lucru, programul de lucru şi timpul de odihnă al tinerilor sub 18 ani
-    Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la încadrarea în muncă, condiţiile de lucru, programul de lucru şi timpul de odihnă al tinerilor sub 18 ani.Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale menţionate.
-    Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15-18 ani depistate fără forme legale de angajare, de a le completa în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia societatea are sediul social, în termenul legal.

Campania privind prevenirea şi combaterea exploatării tinerilor prin muncă are ca obiectiv  conştientizarea angajatorilor privind obligaţia de a respecta legislaţia specifică tinerilor sub 18 ani, în vederea eliminării celor mai grave forme ale muncii copilului şi identificarea  cazurilor de „exploatare a copilului prin muncă”.

La acţiunile de control efectuate în judeţul Botoşani, au  participat echipe mixte alcătuite din inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritoriale de Muncă – compartimentul  Control Relaţii  de Muncă, respectiv inspectori sociali din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

    Astfel, în urma controalelor efectuate  au fost verificati   23 angajatori nedepistându-se minori care să presteze activitate fără forme legale de angajare. În schimb, au fost constatate cazuri în care utilizatorii au folosit tineri cu vârsta sub 16 ani încadraţi ca zilieri, încălcându-se astfel prevederile  Legii 52/2011- privind  exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri (art.4, alin.3 - Nicio persoană nu poate fi angajată zilier dacă nu a împlinit vârsta de 16 ani).

Alte deficienţe constatate:
-    neîntocmirea documentelor de evidenţă a timpului de lucru;
-    neînfiinţarea şi netransmiterea în termen la inspectorat a datelor privind Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor;
-    neplata drepturilor salariale.

Au fost aplicate 21 sancţiuni, valoarea totala a amenzilor  aplicate fiind de 21.500 lei.

social
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web