Înscrierea copiilor/elevilor în învăţământul special se face în fiecare an şcolar, în perioada 1 – 30 septembrie.
Pentru înscrierea copilului într-o şcoală specială sunt necesare actele:
- certificatul de expertiză şi de orientare şcolară şi profesională;
- planul de recuperare a copilului;
- alte documente necesare stabilirii primirii drepturilor sociale.
Conform REGULAMENTULUI de organizare şi funcţionare a învăţământului special şi special integrat – Educaţia specială trebuie să-i ajute pe copii/elevii cu deficienţe să atingă nivelul posibil de dezvoltare individuală cât mai aproape de dezvoltarea normală prin: acumularea experienţei necesare învăţării şcolare şi sociale, formarea abilităţilor necesare învăţării în şcoală, însuşirea cunoştinţelor, formarea priceperilor şi a deprinderilor utile integrării sociale, profesionale şi vieţii culturale în comunitate şi asigurarea şanselor şi a condiţiilor pentru continuarea pregătirii şcolare pe diferite trepte de învăţământ.
Învăţământul special se poate organiza prin învăţământ de zi, seral, fără frecvenţă, prin corespondenţă, comasat, la distanţă sau şcolarizarea la domiciliu a persoanelor cu deficiente, nedeplasabile în vârstă de până la 30 de ani.
Elevii cu deficienţe, inclusiv cei cu tulburări socio-afective de comportament, care nu au putut absolvi până la vârsta de 16 ani învăţământul general, clasel I - VIII (obişnuit sau special), pot fi înscrişi la şcoli de arte si meserii, cu obligaţia de a promova în paralel cu calificarea profesională şi cursuri comasate, cu frecvenţă redusă sau învăţământ la distanţă de învăţământ special obligatoriu, clasel I - VIII.
„Din păcate, există în privinţa şcolarizării copiilor cu dizabilităţi greşita mentalitate exprimată prin întrebarea “La ce-i va folosi?” Răspunsul vine în timp, iar povestea lui Ionuţ Bogdan Apetrea din Botoşani este sugestivă. La maturitate, a conştientizat că lipsa şcolarizării, a unei Diplome, îl ţine departe de lumea activă. În acest an clopoţelul va suna şi pentru el, o izbândă ce ar fi putut fi trăită la vârsta copilăriei. Există o majoră diferenţă între copiii cu deficienţe şcolarizaţi şi cei frustraţi de acest drept. Factorul decisiv este familia, asistentul personal, care trebuie să considere Dreptul la Educaţie la fel de... sau chiar mai preţios decât toate celelalte la un loc” – precizează Mihaela Mihăescu