Dorohoi News Logo

Alergarea - sportul cel mai simplu dar și complicat în același timp

Alergat

Pentru că a sosit vara și odată cu ea a crescut și rata persoanelor ce își doresc un aspect de vedetă, am decis să scriu acest articol despre alergare - sportul cel mai simplu dar și complicat în același timp.

Alergarea este o metodă genială pentru a fi în formă fizică, a te simți bine, a-ți crește rezistența dar chiar și pentru a-ți crea noi relații cu alți alergători. Nu e greu să începi să alergi - tot ce ai nevoie este de o pereche de papuci confortabilă și de motivație.

Știu exact ce întrebare te macină și am sa îți spun direct: între 600 și 800 de calorii ardem într-o oră de alergat, în funcție de greutate, viteză și pantă/rampă. De altfel, pe plan fizic, alergatul face inima tot mai puternică, circulația fiind îmbunătățită; previne osteoporoza și duce la un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, infarct sau diabet. Pe plan psihic, în urma unui antrenament, în corp se eliberează endorfinele (hormonii fericirii) ce ne dau o stare de bine pe care o vom căuta iar și iar, și iar (joggingul te face dependent, în sensul bun al cuvântului).

Acum, hai să vorbim mai exact în ce constă alergatul.

Pentru început, ai grijă ca încălțămintea pe care vrei să o folosești să fie una potrivită, pentru a nu-ți supune organismul unei schimbări bruște de ritm. Încearcă să aterizezi pe cât posibil pe partea din față a tălpii, pentru că, dacă aterizezi pe călcâie, coloana vertebrală, șoldurile și gleznele vor fi supuse unui impact foarte puternic și poți risca accidentarea (mai ales dacă alergi pe teren tare, gen asfalt, trotuar, șosea, etc.).

Respirația este foarte importantă atunci când vine vorba de alergare. În primele zile vei simți că nu poți respira cum trebuie, că nu-ți ajunge aerul și că obosești mult prea rapid. Nu te descuraja! Este normal și cu timpul vei observa că începi să-ți controlezi respirația astfel încât să ai o rezistență mai mare. Un sfat bun ar fi să alergi cu privirea înainte, nu în jos, și să încerci să-ți menții abdomenul puțin încordat.

Înainte de a alerga, nu uita să faci câteva exerciții de încălzire, cum ar fi stretching, pentru a nu-ți supune organismul unei mișcări bruște de ritm. Exercițiile de stretching pot fi făcute și după ce ai terminat de alergat.

Apelează la prieteni și la muzica ta preferată. Pentru că motivația este un factor esențial când vine vorba de alergare, este nevoie să te asiguri ca ești mereu pregătit pentru antrenament. Prietenii pot face minuni, aleargă împreună cu un prieten și vei observa cum vei avea o rezistență mai mare decât dacă ai alerga singur. De asemenea, un playlist cu muzica ta preferată te poate porni bine de tot și îți poate oferi energia de care ai nevoie atunci când alergi.

Și nu în ultimul rând, ai mare grijă să rămâi mereu hidratat și să ai o alimentație cât mai sănătoasă bogată în proteine, fibre și calciu.

Ce mai aștepți? Aleargă - e gratis!

(Editorial – Emanuel H.)

sport
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web