Campionatul Mondial de handbal feminin debutează miercuri, 29 noiembrie 2023. Această ediție se va desfășura în perioada 29 noiembrie – 17 decembrie 2023 și va fi găzduită de trei țări: Danemarca, Suedia și Norvegia.
Sistemul competiției este puțin diferit față de cel de la fotbal. Astfel, vor fi 32 de echipe participante, împărțite în grupe de câte patru echipe, fiecare echipă având de disputat un număr de trei jocuri. Primele trei echipe vor merge mai departe în Grupele Principale, cu golaverajul și punctele obținute în disputele cu celelalte două echipe calificate din grupă (practic nu va fi luat în considerare rezultatul cu ultima clasată).
Grupele Principale vor uni echipele calificate din două grupe (ex. Grupa A cu Grupa B, Grupa C cu Grupa D ș.a.), formându-se astfel patru grupe de șase echipe. Formațiile calificate vor juca doar impotriva celor trei echipe provenite din cealaltă grupă, la care se vor adăuga cele două rezultate obținute în prima fază a grupelor impotriva celorlalte două echipe calificate.
Printre cele 32 de participante apar și prezențe în premieră, cea mai inedită națională fiind de departe cea a Groenlandei, un stat insular, nordic, cu o populație totală de puțin peste 55,000, cea mai mare aglomerare urbană fiind capitala, Nuuk, care are doar 18,000 de locuitori.
Din cele 32 de echipe calificate la prezentul turneu, 16 sunt echipe europene, 10 ajunse în această etapă după jocurile disputate în calificări (Cehia, Croația, Germania, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Spania, Ucraina și Ungaria), trei dintre ele calificate datorită poziționării la europenele din 2022 (Franța, Muntenegru și Țările de Jos) și trei sunt prezente din postura de gazdă (Norvegia, Suedia și Danemarca). De asemenea, patru locuri au fost alocate pentru continentul african (Angola, Camerun, Congo și Senegal), două pentru America de Sud (Brazilia și Argentina), două pentru zona Sud- Central Americană (Chile și Paraguay), un loc pentru America de Nord și Caraibe (Groenlanda) și cinci locuri au fost alocate pentru continentul asiatic (China, Coreea de Sud, Iran, Japonia și Kazahstan). De asemenea, IHF și-a rezervat dreptul de a oferi două wildcard-uri, invitațiile fiind primite de Austria și Islanda.
România, singura echipă din lume care a participat la toate edițiile Campionatului Mondial, a reușit să se califice și la această ediție (a 26-a participare pentru naționala noastră) și a fost repartizată în Grupa E, alături de Danemarca, Serbia și Chile.
Toate cele trei dispute ale României vor fi în sala de la Herning, o arenă de nu mai puțin de 12500 de locuri. Deși turneul debutează pe 29 noiembrie, fetele lui Florentin Pera vor debuta de ziua națională, pe 1 decembrie.
Programul naționalei României
România – Chile, 1 decembrie, ora 19 00, Jyske Bank Boxen, Herning ;
România – Serbia, 3 decembrie, ora 19 00, Jyske Bank Boxen, Herning;
Danemarca – România, 5 decembrie ora 21 45, Jyske Bank Boxen, Herning;
La acest turneu final, Florentin Pera a ales să se bazeze pe următoarele 18 jucătoare:
Portari – Diana Ciucă , Iulia Dumanska, Daciana Hosu;
Extreme stânga – Nicoleta Dincă, Alexandra Dindiligan;
Extreme dreapta – Alexandra Badea, Sonia Seraficeanu;
Interi stânga – Bianca Bazaliu, Cristina Neagu, Claudia Pașcan;
Interi dreapta – Daria Bucur, Alicia Gogîrlă;
Centri – Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Andreea Popa;
Pivoți – Nicoleta Balog, Lorena Ostase, Crina Pintea;
Există totuși incertitudini in privința Cristinei Neagu, aceasta ieșind accidentată din ultimul joc din Liga Campionilor evoluat de CSM București, ca soluție de rezervă fiind deja chemată în lot și tânăra de 18 ani, Diana Lixăndroiu.
Jocurile vor putea fi urmărite în direct pe canalele de sport ale celor de la DigiSport sau Orange Sport.
Autor: DorohoiNews.ro