Dorohoi News Logo

Medicamente banale care te omoară. Vitaminele îți fac praf rinichii, iar pastilele de răceală atacă ficatul

medicamente

În ciuda nenumăratelor campanii de conştientizare a efectelor adverse date chiar şi de cele mai banale medicamente, oamenii din toată lumea continuă să cumpere şi să ia pastile după ureche. Medicii atrag atenţia: tratată necorespunzător, până și o banală durere de cap ne poate aduce sfârşitul

1. Paracetamolul este o armă excelentă împotriva răcelilor inevitabile din sezonul rece, însă o singură supradoză din acetaminophenul pe care-l conţine poate declanşa crize de ficat. Aceeaşi substanţă constituie ingredientul de bază în multe alte medicamente destinate gripei şi simptomelor sale. De aceea, e important să se respecte doza recomandată, dar trebuie avut grijă şi la consumul de alcool, extrem de periculos în combinaţie cu astfel de medicamente. Mai mult, au existat cazuri în care oamenii au murit doar pentru că au încercat să-şi calmeze durerea de măsea mărind cu încă două pastile doza necesară.

2. Medicamentele care "defundă nasul" conţin substanţe vasoconstrictoare, vinovate de creşterea tensiunii, convulsii, accidente cerebrale etc. Au gust bun şi, datorită conţinutului de alcool, unii adolescenţi inventivi le-au găsit o altă întrebuinţare. Specialiştii recomandă ca un astfel de tratament să se ia doar la recomandarea medicului şi nu mai mult de cinci zile consecutive.

3. Vitaminele au devenit în ultimii ani extreme de populare. Încercând să prevină boli mai grave, cu bani mai puţini, oamenii cumpără vitamine fără nici un alt criteriu afară de o listă cât mai lungă de minerale. Sistemul imunitar poate fi însă dat peste cap de la astfel de obișnuințe.

Mai mult, rinichii sunt primul organ care cedează din cauza atâtor substanţe pe care trebuie să le proceseze. Sursa: evz.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web