Dorohoi News Logo

Conservele de carne, pericol pentru sănătate

conserva

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România – o9atitudine! – InfoCons a studiat conservele de carne care se găsesc în comerţ şi a ajuns la o concluzie îngrijorătoare: sunt pline de aditivi alimentari.

Analizele efectuate în cadrul acestui studiu, realizat de ANPCPPS România – o9atitudine! – InfoCons în parteneriat cu Facultatea de Alimentaţie şi Turism, Catedra de Inginerie şi Management în Turism din cadrul Universităţii Transilvania Braşov au evidenţiat că în conservele de carne există aditivi folosiţi în industria alimentară din România, scrie newsbv.ro.

Însă o parte din aceştia sunt foarte periculoşi. Îngrijorător este şi că din cele 14 tipuri de conserve analizate nu s-a găsit nici una fără E-uri.

65% din produsele analizate au în componenţă minimum trei E-uri, iar restul de 35% au un singur E. Între acestea există şi un produs cu 8 E-uri, maximumul găsit în acest tip de produse. 14 produse tip conservă de carne au făcut obiectul studiului ANPCPPS România.

Clasamentul celor mai nocive

Carne de vită în suc propriu (produs de Scandia Sibiu) are un E în compoziţie – nitrit de sodiu.   
Carne de porc (Sadu) are un E în compoziţie – nitrit de sodiu.   
Carne de vită (Clever) are un E în compoziţie – nitrit de sodiu.   
Carne de porc în suc propriu (Carrefour) are trei E-uri în compoziţie - caragenan, ascorbat de sodiu şi nitrit de sodiu.   
Carne de porc (Carrefour) are trei E-uri în compoziţie – polifosfaţi, nitrit de sodiu şi carmin.   
Carne de porc (Antrefrig) are patru E-uri în compoziţie – alginat de sodiu, polifosfaţi, glutanat de sodiu şi nitrit de sodiu.   
Carne presată de pasăre (Carrefour) are cinci E-uri în compoziţie – polifosfat de sodiu, ascorbat de sodiu, caragenan, nitrit de sodiu şi carmin.   
Carne de porc pentru picnic şi gătit (Carrefour) are cinci E-uri în compoziţie – polifosfat de sodiu, ascorbat de sodiu, caragenan, nitrit de sodiu şi carmin.   
Carne presată de pasăre (Sadu) are cinci E-uri în compoziţie – polifosfaţi, ascorbat de sodiu, glutamat monosodic, carmin şi nitrit de sodiu. 
Luncheon meat (Prefera) are cinci E-uri în compoziţie – caragenan, dipolifosfaţi de sodiu, glutamat de sodiu, izoascorbat de sodiu, carmin şi nitrit de sodiu.   
Carne de porc (Bucegi) are şapte E-uri în compoziţie – polifosfaţi, agenţi de îngroşare, caragenan, gumă de carruba, clorură de potasiu, acid ascorbic şi nitrit de sodiu.  
Conservă porc cu mirodenii (Fine Goods – Trei Surori) are opt E-uri în compoziţie – agenţi de stabilizare, caragenan, glutamat de sodiu, potenţiator de aromă şi miros, izoascorbat de sodiu, substanţă de conservare şi amidon modificat de porumb.

Cum ne afectează E-urile
   
E120 – acidul carminic, folosit pentru a da culoarea roşie alimentelor, provoacă erupţii cutanate   
E250 – nitrit de sodiu – folosit în mezeluri, provoacă alergii şi dereglări hepato-biliare   
E339 – fosfaţi – folosit pentru conserve, provoacă tulburări ale ficatului   
E450, E 452 – folosite în cantităţi mari, generează cancer de stomac

65% din produsele analizate au în componenţă minimum trei E-uri, iar restul de 35% au un singur E. Între acestea există şi un produs cu 8 E-uri, maximumul găsit în acest tip de produse. 14 produse tip conservă de carne au făcut obiectul studiului ANPCPPS România. Sursa: newsbv.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web