Dorohoi News Logo

Cele mai bune ceaiuri contra guturaiului

ceai

Dacă te-a prins o răceală, nu trebuie neapărat să dai iama în dulapul cu medicamente. Formele mai ușoare se pot trata natural. Dr. farmacist Ovidiu Bojor îți propune câteva ceaiuri care să te scape de guturai.

Nalba mare este un excelent emolient al corzilor vocale şi este de un ajutor nepreţuit în răceli, răguşeli sau bronşite. Podbalul potolește tusea, iar pătlagina nu ar trebui să-ți lipsească din dulăpiorul cu ceaiuri în sezonul rece.

Împotriva durerilor în gât...

Nalba mare se utilizează pentru prepararea unui macerat la rece. Nu este bine să se fiarbă, pentru că, prin încălzire, îşi pierde din substanţele active. Se lasă la macerat o lingură de rădăcină în 250 ml apă timp de o jumătate de oră. Se strecoară și lichidul obţinut se bea în trei-patru reprize pe zi. Este foarte bun împotriva tusei, bronşitelor, laringitelor, traheitelor, dar și a bolilor de rinichi şi afecţiunilor digestive. Se mai poate folosi şi pentru gargară în laringite, traheite şi amigdalite. Ceaiul de ciuboţica-cucului este și el de ajutor în tratamentul guturaiului. Se lasă la infuzat o linguriță de flori uscate la o cană cu apă, timp de 10 minute. Se beau una-două căni pe zi.

... şi pentru ulcer gastric
Pătlagina este recunoscută pentru acţiunea ei benefică în răceli, răguşeli, tuse, laringite, bronşite sau astm bronșic. Se prepară o infuzie din una-două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Ajută și la tratarea ulcerului gastric. Deci, dacă este nevoie să faci tratament cu antiinflamatoare, ceaiul de pătlagină va acționa ca un pansament pentru stomac. Pentru tuse şi bronşite, se poate combina cu ceai de cimbru, pentru a avea un efect mai bun.

GATA CU TUSEA!
Podbalul este excelent pentru tratarea tusei și a răgușelii. Mai poate fi folosit ca adjuvant în boli ale plămânilor (bronşită, astm bronşic sau pneumonii). Pentru a prepara ceai de podbal, se face o infuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml apă. Se beau două-trei căni pe zi. Pentru a ajuta la expectoraţie, se ia la două-trei ore câte o lingură de ceai. Pentru grăbirea însănătoșirii, ceaiul de podbal mai poate fi combinat cu cel de frunze de pătlagină şi cel de rădăcină de lemn-dulce. Sursa: libertatea.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web