Dorohoi News Logo

Legea pacientului face ordine în sistemul sanitar. Cum îți recuperezi banii cheltuiți în spitale

bani cheltuiți în spitale

Apar primele semne timide de normalitate in sistemul sanitar. Patru bolnavi care au platit mii de euro pe tratamente si dispozitive medicale si-au recuperat in sfarsit cheltuielile.

Judecatorii le-au dat castig de cauza in baza ''legii Paveliu'', care garanteaza dreptul oricarui asigurat sa-si primeasca banii lasati prin spitale pentru medicamente, pansamente sau halate medicale. Alti aproximativ 1.500 de pacienti sunt cu dosarele, facute, sa-si revendice drepturile.

Un barbat din Targu Mures care acum cinci ani a fost operat la inima si i s-au montat trei stenturi platite de el a castigat in instanta dreptul de a-si recupera banii, in jur de 6.000 de euro.

In toata tara, alti trei romani sunt in aceasta situatie. Iar cererile de rambursare sunt tot mai multe, cifra totala ridicandu-se la aproape 1.500.

Spre exemplu, la Suceava, la Spitalul de Urgenta, 14 bolnavi si-au cerut banii inapoi in ultimele noua luni.

Cei din Ministerul Sanatatii si Casa de Sanate atrag atentia ca nu exista un buget suplimentar pentru rambursarea cheltuilelior pacientilor. Managerii spitalelor trebuie sa returneze sumele din ce bani au.

Si tocmai ca sa nu ajunga in astfel de situatii, in multe spitale directorii ii pun pe pacienti sa semneze ca nu au nicio pretentie atunci cand sunt trimisi la farmacie dupa medicamente, materiale sanitare sau chiar halate de unica folosinta.

Oamenii trebuie sa stie insa ca in baza "legii Paveliu", votata in 2008, asiguratii au dreptul sa isi primeasca inapoi banii cheltuiti pe durata spitalizarii. Asa ca pastrati bonurile fiscale.

Potrivit Asociatiei pentru Protectia Pacientilor suma ceruta in prezent de bolnavi spitalelor se ridica la aproape 3 milioane de euro.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web