Dorohoi News Logo

Mătreața e semn de boală

matreata

Ni se pare ceva obișnuit. Și ba dăm vina pe șampon, ba pe vreme... Or, mătreața poate fi un semnal de alarmă.

Este o afecțiune frecventă. 1 din 3 oameni are de-a face cu ea. Căci scalpul e sensibil la orice transformare. Cine s-ar fi gândit că poți face mătreață și din cauza poluării, a radiațiilor ultraviolete sau a stresului?! Dar sunt și boli care se manifestă prin mătreață.

Când mergem la medic?
Mătreața este o boală a pielii capului, caracterizată prin descuamarea scalpului, iritație și mâncărime. Și doar medicul decide cum scăpăm de ea. Printre cauzele apariției ei sunt alimentația proastă, oboseala, folosirea unor șampoane nepotrivite. Și degradarea stării de sănătate, constipația și bolile infecțioase o "încurajează". La trecerea de la toamnă la iarnă, mătreața devine supă-rătoare, la fel și după expunerea la frig. Trebuie să știi că spălatul pe cap zilnic nu face rău! Chiar dacă sunt legende referitoare la asta, există șampoane speciale, deloc dăunătoare. Nu da vina pe scalpul sensibil și dă fuga la medic când ai mătreață. Poate fi vorba despre probleme serioase, precum dermatita seboreică sau chiar psoriazis.

Doboară-ți inamicii!
Iată cu cine ai de luptat, în cazul în care te numeri printre cei afectați de mătreață:

1 Bacteria Malassezia. Trăiește în mod obișnuit pe scalp. Uneori, se înmulțește exagerat și dă iritații care duc la descuamarea excesivă a scalpului. Eczema cauzată de această bacterie se accentuează la trecerea de la cald la frig.

2 Dermatita seboreică. Dacă particulele de mătreață sunt galbene și grase, pielea este iritată și apar mâncărimi, atunci poate fi vorba de o dermatită seboreică. Dermatologul știe cel mai bine cum o poți trata.

3 Psoriazis. Când fulgii sunt uscați, gri-argintii, dă fuga la medic! O boală precum psoriazisul e foarte greu de ținut în frâu.

4 Carențe de vitamine și minerale. Deficitul de albumine din sânge usucă pielea și conduce la descuamarea ei. Și lipsa de zinc face asta, motiv pentru care cele mai multe șampoane îl au ca ingredient. Și curele de slăbire drastice dau dezechilibre, în special carențe de acizi grași esențiali.

5 Boli endocrine. Dereglările hormonale survenite în special în adolescență și la menopauză produc, printre alte neplăceri, și mătreață. Perioada premenstruală accentuează secreția de sebum.

6 Boli neurologice.
Studii recente au arătat că cei afectați de Parkinson sau de alte afecțiuni neurologice sunt predispuși la mătreață și la dermatită seboreică. Aceeaşi problemă o au şi cei cu sistemul imunitar slăbit sau care se află în recuperare după atacul de cord sau cerebral.

AȘA SCAPI DE EA!
"Mătreața poate fi eliminată prin folosirea unui șampon special, prin adoptarea unei diete bogate în proteine, fier, vitamine, minerale, prin hidratare și evitarea stresului. Șampoanele antimătreață conțin substanțe active care distrug bacteria Malassezia și sunt special concepute ca să curețe atât părul, cât și scalpul și să reducă senzația de iritație. Prin utilizare frecventă și personalizată, acestea hrănesc pielea capului în profunzime." Sursa: libertatea.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web