Renumitul fitoterapeut dr. farm. Ovidiu Bojor ne vorbeşte, în ultimul episod al serialului nostru, despre una din cele mai populare legume folosite la gătit: pătrunjelul. Frunzele şi rădăcinile de pătrunjel sunt recunoscute pentru virtuţile lor vindecătoare.
Rădăcinile
· sunt un diuretic important, recomandat în afecţiuni renale, cu deosebire în litiaze;
· au un rol tonic-aperitiv, fiind un stimulent general;
· prezintă proprietăţi antixeroftalmice, xeroftalmia caracterizându-se prin uscarea conjunctivei şi a corneei, provocată de lipsa vitaminei A şi de insuficienţa secreţiei lacrimale.
Frunzele
· adăugate în preparate culinare, au efect tonic-aperitiv;
· ajută la calmarea febrei;
· sunt un stimulent antianemic şi antirahitic;
· extern, sucul de frunze de pătrunjel combate nevralgiile; antiinflamator, se recomandă în iritaţii ale pielii, înţepături de insecte, ca şi în inflamaţii ale ochilor. Sursa: click.ro