Cercetătorii străini ne avertizează că aluminiul din antipersipirante poate avea efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului. În plus, acesta este suspectat că ar putea favoriza, în timp, apariţia cancerului mamar.
Cercetatorii de la Universitatea Reading din Marea Britanie au depistat urme de clorhidrat de aluminiu în tumorile de sân ale unei femei care folosesc deodorant. De atunci s-au făcut sute de cercetări care au arătat că astfel de compuşi pot fi periculoşi. Cele mai simple afecţiuni depistate sunt dermatitele de contact.
O piele sănătoasă absoarbe 0,5% din cantitatea de aluminiu aflată în compoziţia deodorantului utilizat zilnic. În cazul în care deodorantul se aplică pe o piele cu răni deschise, cantitatea de aluminiu care pătrunde în organism ajunge la 18 la sută. Prea mult! spun specialiştii care cred că aluminiul folosit într-o concentraţie atât de mare poate provoca inclusiv cancer.
"S-a observat că la unele paciente care au folosit anti-perspirante, care au conţinut aluminiu, au dezvoltat neoplazii mamare, dar nici acesta nu este un subiect foarte clar şi încă există controverse. Adevărul este undeva la mijloc.", Mihaela Vidan, dermatolog.
Teoretic, în Uninunea Europeană sunt acceptate numai deodorantele care au o concetraţie maximă de 20% clorhidrat de aluminiu, adică 2,5% aluminiu. De aceea, Agenţia franceză de siguranţă sanitară le recomandă producătorilor de cosmetice reducerea la 0,6% a cantităţii de aluminiu din deodorante şi antiperspirante. Sursa: realitatea.net