Dorohoi News Logo

Te trezeşti obosit? Află care sunt cauzele

oboseala

Somnul este o parte importantă din viaţa fiecăruia dintre noi. Dacă încercaţi ore în şir să adormiţi şi nu reuşiţi înseamnă că suferiţi de insomnie. Stimulentele frecvent asociate cu tulburări ale somnului sunt cofeina şi nicotina.

Insomnia este o tulburare foarte frecventa, care ne afecteaza capacitatea de a functiona normal in timpul zilei, scrie farmaciata.ro. Nou-nascutii dorm in medie 16 ore din 24, adolescentii au nevoie in medie de 9 ore, iar adultii, de 7-8 ore de somn pe noapte.

Insomnia poate fi situationala, durand de la cateva zile la cateva saptamani, sau cronica, avand durata de peste o luna. Insomnia cronica poate contribui chiar la declansarea anumitor boli organice: afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, diabet zaharat. In cazurile severe, pacientii prezinta dificultati de concentrare, de gandire, oboseala cronica.

Insomnia poate fi cauzata de o multitudine de factori: schimbarea programului de munca, zgomote excesive sau neplacute, temperaturi ridicate sau scazute, situatii stresante (examene, pierderea unor fiinte dragi, somaj, divort etc.), dar şi de cauze medicale.

Stimulentele frecvent asociate cu tulburari ale somnului sunt cofeina si nicotina. Oamenii consuma adesea si alcool seara, crezand ca induce somnul. Alcoolul este asociat cu intreruperi ale somnului si senzatia de oboseala dimineata. Si partenerul care sforaie sau se misca periodic in timpul somnului poate fi o alta cauza a somnului neodihnitor.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web