Dorohoi News Logo

Semnale de alarmă date de rinichi

durere_rinichi

Durerile de rinichi sunt înşelătoare şi se reflectă în tot organismul,astfel că poţi suferi de o disfuncţie renală fără să ştii acest lucru. Oboseala, lipsa poftei de mâncare şi nevoia de a urina frecvent sunt cele mai îngrijorătoare semne. Iată când este cazul să acţionezi rapid!

Aproximativ 10% din populația mondială prezintă o disfuncție renală. Lucru îngrijorător, mai ales că boala poate evolua fără a fi detectată. Explicația este simplă: simptomele lipsesc cu desăvârșire ori sunt confundate cu dureri de spate sau, în cazul femeilor, cu neplăcerile provocate de menstruație. Cu toate acestea, rinichii sunt afectați pe zi ce trece și încep să-și piardă treptat din capacitatea de filtrare. Pentru prevenire, menține-ți tensiunea arterială și glicemia la valori normale, renunță la fumat, redu cantitatea de sare și nu uita să faci mișcare.

Urinezi des fără să bei lichide
Când rinichii nu funcţionează bine, elimini mai multă urină decât apa consumată, fenomen medical numit poliurie. Acest lucru este evident mai ales pe timpul nopţii, când simţi nevoia să mergi adesea la baie. Chiar dacă reduci consumul de lichide, nevoia de a urina persistă şi devine foarte deranjantă. Explicaţia este că rinichii nu mai filtrează urina cum trebuie. Se poate întâmpla însă şi să nu urinezi destul de des, chiar dacă ai băut multe lichide, un proces numit oligoanurie de către specialiştii în domeniu.

Ce e de făcut: Medicul de familie trebuie să-ţi recomande efectuarea unor analize medicale de specialitate, cum ar fi sumarul de urină şi urocultura (adică jetul intermediar al urinei de dimineaţă), pentru a investiga nivelul proteinelor, şi teste speciale pentru patologia rinichiului, care iau în considerare creatinina, ureea şi albumina din sânge.

Eşti tot timpul obosită
Şi senzaţia de oboseală continuă poate fi semn de disfuncţie renală. Când rinichii funcţionează prost, nu mai elimină deşeurile de azot rezultate în urma digestiei alimentelor, şi acestea se infiltrează în sânge, îl intoxică şi determină o stare de epuizare a organismului. Pacientul se simte tot mai slăbit pe zi ce trece şi este palid, aparent fără motiv.

Ce e de făcut: În afară de analizele recomandate pentru testarea urinei, testele sangvine de  rutină pot să-ţi depisteze şi să stabilească ce stă la baza anemiei.

Ai glezne şi picioare umflate

Ţi se îngroaşă pleoapele şi ai gleznele şi picioarele umflate în timpul dimineţii? Tot rinichii pot fi de vină! Atunci când funcţia renală este perfectă, cei doi rinichi participă alături de celelalte organe la menţinerea unei cantităţi constante de substanţe în sânge şi ţesuturi. Dacă ei întâmpină greutăţi, proteinele trec din sânge în urină şi creează un dezechilibru important deoarece au tendinţa să se instaleze în ţesuturi, ceea ce generează umflarea anumitor părţi ale corpului. Alte efecte nedorite sunt creşterea în greutate şi hipertensiunea arterială.

Ce e de făcut: Analizele de sânge şi testele de urină îţi vor arăta dacă rinichii determină aceste neplăceri.

Lipsă de apetit şi senzaţie de vomă
O formă avansată a insuficienţei activităţii rinichilor, insuficienţa renală cronică determină şi lipsa poftei de mâncare, mai ales în ceea ce priveşte produsele care conţin carne, şi scăderea în greutate. Se poate ajunge şi la greaţă sau vărsături, mai ales în stadiul final al bolii.
Ce e de făcut: Dacă nivelul de urină este foarte ridicat şi rinichii nu mai funcţionează, este nevoie urgentă de dializă, adică o tehnică specială care suplineşte funcţia renală.  Este o metodă de eliminare a reziduurilor, a toxinelor şi a excesului de apă din sânge, precum şi de restabilire a echilibrului organismului.

Unele medicamente care conţin ibuprofen,precum paracetamolul, aspirina şi uneleantibiotice, ca gentamicina, pot altera funcţia renală.

Pot apărea erupţii cutanate şi crampe
Când insuficienţa renală este avansată, pot apărea mâncărimi şi erupţii cutanate pe tot corpul şi/sau crampe, mai ales la mâini şi la picioare. Ele se sunt din cauza retenţiei de apă şi de fosfor din sânge, substanţe care nu mai sunt eliminate, ca în mod normal, de rinichi.

Sfatul specialistului Dr. Teofil Roşu,medic specialist Boli interne la Centrul Medical Focus
«Când apare o durere în zona lombară, poate fi vorba de suferinţă renală. În acest caz, bolnavul trebuie să se prezinte la medic, de familie sau specialist,  pentru a descoperi care este cauza neplăcerilor. Examenul clinic, probele de laborator, ca sumarul de urină şi urocultura, precum şi testele paraclinice, precum ecografia rinichilor, radiografia renală care poate depista un calcul pornit din rinichi către vezica urinară şi o antibiogramă pentru depistarea sensibilităţii la antibiotice a germenului care a produs infecţia, pot să dea informaţii precise despre stadiul bolii şi despre metodele potrivite de tratament.» Sursa: adevarul.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web