Desigur, ciocolata neagră este un desert care aduce beneficii sănătăţii noastre indiferent de anotimp. Dar în sezonul rece sunt mai frecvente infecţiile respiratorii însoţite de tuse, iar ciocolata cu 70% cacao s-a dovedit unul dintre cele mai bune remedii în acest caz.
Ciocolata neagră este nu doar un desert apreciat de mulţi dintre noi, ci este şi un complex de substanţe (taninuri, polifenoli, flavonoide) cu virtuţi antioxidante cunoscute. Mai exact, mâncând zilnic ciocolată neagră, reducem la minimum nivelul de oxidare celulară, fenomen important pentru prevenirea îmbătrânirii premature.
Dar asta nu este tot. Un studiu clinic al cercetătorilor britanici, aflat în curs de desfăşurare, demonstrează că ciocolata neagră este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru tusea persistentă. Acest tip de tuse este cea care nu dispare mai multe săptămâni la rând, în ciuda tratamentelor administrate. Ei bine, se pare că ciocolata conţine o substanţă care îi poate veni de hac tusei persistente.
Este vorba despre teobromină, o substanţă care se găseşte din belşug în ciocolata neagră (de fapt, în cacao) şi, într-o cantitate mai mică în ceaiul verde. Teobromina acţionează prin inhibarea nervului vag (un nerv cranian, pornit din bulbul rahidian, care inervează inima, bronhiile, aparatul digestiv şi rinichii). Astfel, se reduce în mod considerabil frecvenţa reflexului care provoacă tusea. Primele studii, efectuate pe animale de laborator, au avut rezultate promiţătoare. Studiul clinic al cercetătorilor de la Clinia Tusei, din Hull, se va finaliza la sfârşitul anului 2013. În prezent, antitusive pe bază de teobromină se comercializează în Coreea de Sud.
Siropurile nu sunt destul de eficiente
„Majoritatea medicamentelor contra tusei de pe piaţă au un efect similar efectului placebo. Iar eficienţa majorităţii siropurilor vin din acţiunea lor fizică, adică de «ungere» a gâtului, şi nu din compoziţia lor chimică“, a explicat profesorul Alyn Morice, coordonatorul studiului britanic şi specialist în tuse.
El spune că majoritatea oamenilor consideră tusea o neplăcere banală, deloc gravă, dar atunci când aceasta devine persistentă, adică rezistă în ciuda tratamentelor mai bine de două săptămâni, tusea poate deveni un veritabil handicap. Unele persoane au crize în care tuşesc şi de o sută de ori pe oră, ceea ce face aproape imposibil să lucrezi sau să ieşi în oraş. În plus, o astfel de tuse antrenează şi alte probleme foarte jenante, cum este incontinenţa urinară, spune Alyn Morice.
La niveluri de gravitate variabile, tusea persistentă afectează aproape o persoană din zece, ceea ce face ca problema să fie foarte răspândită.
De ajutor în caz de gripă
În sezonul rece, ciocolata neagră vine şi în ajutorul persoanelor care suferă de gripă, prin atenuarea simptomelor. Mai exact, magneziul din compoziţia ciocolatei combate crampele musculare date de gripă şi, uneori şi de răceală, senzaţia de oboseală şi ne relaxează.
Deşi ciocolata neagră nu conţine magneziu cât să acopere doza zilnică recomandată, ea aduce o cantitate suficientă din acest mineral (două pătrăţele aduc 4% din necesarul zilnic) în organism pentru a atenua durerile musculare ce însoţesc gripa.
Bună pentru creier şi pentru inimă
Inima şi întregul sistem cardiovascular, puse şi ele la încercare în sezonul rece, au de câştigat dacă mâncăm zilnic o pătrăţică-două de ciocolată neagră. Studiile au arătat că acest desert reduce cu 37% riscul de boli cardiovasculare, cu 48% riscul unui accident vascular cerebral şi cu 27% riscul unui infarct. Toate acestea pentru că ciocolata neagră conţine o cantitate crescută de cacao, care reduce tensiunea arterială.
În plus, flavoinoidele din cacao stimulează circulaţia sangvină la nivelul creierului şi, deci, menţin funcţiile cerebrale la capacitate maximă, chiar şi în cazul vârstnicilor. Sursa: adevarul.ro