Dorohoi News Logo

Te doare capul? Nu e de la șampanie: Boala cu 1.000 de fețe care atacă jumătate dintre români

dureri-de-cap

50% dintre adulţi suferă de diverse forme de dureri de cap. Mulţi sunt diagnosticaţi greşit, avertizează OMS Durerile de cap, care afectează jumătate din populaţia adultă a planetei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii, au efecte dezastruoase asupra vieţii de zi cu zi: lipsa concentrării la locul de muncă, izolarea de prieteni sau deteriorarea relaţiilor sexuale. În 15% din cazuri, durerile chinuitoare nu dispar decât după vârsta a treia.

„E o boală extrem de perfidă. Doar un bun specialist poate distinge între atâte tipuri sub care se prezintă durerea de cap”, atrage atenţia prof. dr. Constantin Popa, directorul Institutului de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti. Potrivit acestuia, migrena rămâne cea mai temută formă a durerilor de cap, dar şi cea mai uşor de depista

Cu un spectru specific de simptome precum pulsaţii dureroase doar pe o jumătate a craniului, roşeaţă oculară şi, uneori, aspect de pleoapă căzută, migrena apare la pubertate şi persistă câteva zeci de ani. „Femeile sunt mult mai predispuse decât bărbaţii, una din trei având migrene de la vârsta când apare primul ciclu menstrual şi până la menopauză”, arată profesorul Popa.

Supozitoarele, cel mai eficient tratament în migrene
Cauzele acestei suferinţe, explică specialistul, sunt adânc înrădăcinate în materialul genetic al fiecărui individ, astfel că doar tratamentele personalizate dau roade. „Există peste 400 de substanţe folosite împotriva migrenei pentru că oameni cu patologii similare răspund diferit la aceeaşi medicaţie. Cea mai eficientă s-a dovedit a fi ergotamina, prezentă sub formă de supozitoare. Alţii se jură că o simplă cană de cafea le potoleşte episoadele de migrenă”, detaliază medicul Constantin Popa.

Cefaleea, o altă formă a durerii de cap, apare cu precădere în perioadele stresante şi afectează peste 70% din populaţia lumii, spun cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Poate dura de la 30 de minute la câteva zile, iar pacienţii o descriu ca pe o „bandă invizibilă strânsă în jurul capului şi gâtului”. Durerile nu sunt atât de puternice ca în cazul migrenei şi trec uşor cu medicamente de genul ibuprofenului sau aspirinei.

Semn de otite şi infecţii dentare
Sub umbrela durerilor de cap se ascund şi infecţii dentare, otite sau glaucom. „Înainte să se întrebe dacă au ceva la cap, pacienţii ar trebui să treacă mai întâi pe la oftalmolog, la dentist etc. Glaucomul, spre exemplu, începe cu dureri de frunte din cauza tensiunii intraoculare, dar cedează imediat la administrarea de pilocarpină”, mai arată profesorul de neurologie Constantin Popa. Sursa: evz.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web