Dorohoi News Logo

Fără taxe pentru mame în spitalele de stat

spitalele de stat

Ministerul Sănătăţii lucrează la un nou contract-cadru prin care mamele cu copii mai mari de 3 ani nu vor mai plăti taxe de cazare.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, susţine că în noul contract-cadru din sistemul de asigurări, care va fi gata în curând, se va elimina prevederea ca mamele cu copii mici să plătească taxe de cazare.

Mamele cu copii peste 3 ani care se internează cu micuţii în spital trebuie să plătească acum o taxă de cazare a cărei denumire variază de la o instituţie sanitară la alta. În luna noiembrie, Evenimentul Zilei a relatat cazul unei mame din Botoşani care a fost sechestrată în spital pentru că nu avea bani să plătească spitalizarea.

Mihaela Pitorac se internase de trei zile cu copilul de 3 ani şi jumătate şi voia să se transfere la un alt spital din Iaşi. Medicii de la Spitalul Judeţean din Botoşani i-au spus că e liberă să plece doar dacă plăteşte 60 de lei, bani pe care femeia a spus că îi va plăti în ziua în care soţul ei va lua salariul. Abia după ce cazul a ajuns în presă femeia a putut să plece sub ameninţarea că dacă nu vine cu banii va fi dată în judecată.

Potrivit managerului de la Spitalul “Marie Curie" din Capitală, Gabriel Cătălin Smarandache, mamele care se internează aici nu plătesc taxă de cazare, ci de însoţitor: "Taxa reprezintă contravaloarea mesei. Dacă spitalul nu este aglomerat atunci poate beneficia de un pat separat de al copilului, dacă nu atunci doarme pe unde poate".

Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie
La Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti se percepe o "taxă de confort" (între 5 şi 10 lei pe zi) chiar dacă de cele mai multe ori mamele dorm în acelaşi pat cu cel mic. "Taxa se ia pentru televizorul şi frigiderul din salon şi nu pentru pat", a explicat şeful spitalului, dr. Emanoil Ceauşu. Integral pe evz.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web