Dorohoi News Logo

Analizele și investigațiile la clincile private se vor deconta în continuare! Ce servicii veți plăti din buzunar

analize

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a făcut unele precizări referitoare la serviciile medicale care nu vor mai fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Raed Arafat a subliniat că măsura sistării contractelor pe care CNAS le încheia cu spitalele private se referă strict la partea de spitalizare și intervenții chirurgicale, nu la tratamentul ambulatoriu. Analizele, consultațiile, investigațiile și unele tratamente ușoare vor fi în continuare „compensate” și la privat.

„Este vorba despre un anumit tip de intervenţii chirurgicale. Foarte bine că te duci şi te tratezi la un spital privat ambulatoriu, te duci pentru analize, tratamente uşoare. Problema este la operaţii, pentru că până la urmă operaţiile complicate se fac tot în spitalele de stat”, a explicat Raed Arafat.

Secretarul de stat a motivat că este nevoie de această măsură pentru a crește calitatea serviciilor oferite de spitalele de stat. Rotunjirea bugetelor spitalelor publice cu banii care se duceau până acum către cele private ar trebui să preîntâmpine situațiile în care medicii își trimit pacienții să-și cumpere singuri medicamentele sau materialele sanitare.

„Banii care nu vor fi dați spitalelor private vor fi folosiți pentru finanțarea celor 53 de spitale strategice care asigură 70% din cele mai grave cazuri medicale din România. În plus, vor fi suplimentate fondurile pentru programe de anestezie, terapie intensivă, pentru programele de infarct și accident vascular cerebral, dar și pentru programul de traumă. Niciun medic implicat în aceste programe nu va mai avea voie să-i ceară bolnavului să-și cumpere din banii lui medicamente sau orice altceva”, a precizat secretarul de stat.

O dată cu aplicarea acestei măsuri, tariful pe caz în sistemul sanitar public ar urma să crească de la 1.440 de lei la 1.650 de lei, respectiv 1.800 de lei în funcție de categoria spitalului. Arafat a mai adăugat că din datele centralizate la Ministerul Sănătății reiese că, în ultimii ani, unele spitale private au primit pe caz chiar mai mulți bani decât cele publice din același județ. „Din fondul de asigurări sociale de sănătate alocate către spitalele unui județ, între 6% și 17% merg către spitalele private”, detaliază Arafat. Sursa: evz.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web