Dorohoi News Logo

Ce trebuie să ştii despre chisturile ovariene

chisturi

Te dor ovarele? Ai menstruaţia neregulată şi acuzi dureri abdominale? Atunci ar trebui să iei în calcul existenţa unui posibil chist ovarian.

Chistul ovarian este asemănător unui sac rotund cu pereți subțiri, plin cu lichid limpede, care se dezvoltă în ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafața ovarului, chistul ovarian seamănă cu o umflătură.  De obicei, chisturile ovariene apar la femeile aflate la vârstă fertilă. De cele mai multe ori, acestea sunt asimptomatice, în majoritatea cazurilor fiind depistate întâmplător la un examen ginecologic de rutină.

Câte tipuri de chisturi există?
Chisturile ovariene se împart în două categorii : funcționale și nefuncționale (organice).

Chisturile ovariene funcționale apar  în 90% din cazuri, sunt benigne, regresează de cele mai multe ori de la sine sau după administrarea tratamentului și sunt de două tipuri: chistul folicular și chistul luteal (chistul de corp galben).

Chistul folicular  apare în mod normal, la ovulație, când foliculul matur se rupe eliberând ovulul pe care îl conține. În cazul existenței unor dezechilibre hormonale, peretele foliculului nu se rupe, iar foliculul matur continuă să existe și, în cea de a două jumătate a ciclului menstrual crește în dimensiuni până la 5-6 cm, putând ajunge în unele cazuri chiar și la 10 cm.

Chistul luteal (cel mai frecvent) poate apărea după eliberarea ovulului de la nivelul folicului , urmând ca foliculul să  se transforme în corpul galben care secretă hormonii progesteron și estrogeni necesari unei eventuale sarcini. În cazul în care nu apare sarcina, corpul galben se degradează și dispare. În unele cazuri corpul  luteal se închide, la nivelul acestuia apărând hemoragii intrachistice și acumulare de lichid.

Simptome
Nu sunt specifice, dar pot apărea: dureri abdominale, menstruații neregulate, dureri menstruale mai accentuate decât în ultima perioadă, mai intense de partea chistului, micțiuni frecvențe în cazul chisturilor voluminoase care presează vezică urinară. Printre complicații se numără ruptura de chist luteal cu hemoragie în cavitatea peritoneala, infertilitatea și torsiunea chistului.

Cum pot fi tratate?
De cele mai multe ori, aceste tipuri de chisturi dispar de la sine, fără tratament. Însă chistul trebuie monitorizat ecografic  timp de aproximativ 3 luni, pentru a observa creșterea în dimensiuni sau regresia.

Dacă persista mai mult de 3 luni, se indică tratametul cu contraceptive orale combinate sau progestative, ce vor pune ovarul în repaus. La chisturile persistente și  de dimensiuni mari se recomada tratamentul chirurgical clasic  sau laparoscopic. Sursa: click.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web