Uzura articulaţiilor şi a discurilor dintre vertebre, iată principala cauză a spondilozei cervicale care îţi provoacă dureri şi ameţeli. Odată apărute, există căi prin care poţi să le îndepărtezi, dar numai după ce ai cerut şi sfatul unui reumatolog.
Medicamente
Pentru o perioadă scurtă de timp, analgezicele sau antiinflamatoarele care conţin ibuprofen au un efect benefic, reuşind să îndepărteze durerea, dar nu şi cauza apariţiei lor. Din păcate, crează multe probleme celor care suferă de boli gastrice şi trebuie luate împreună cu medicamente care acţionează ca pansamente gastrice. Ia medicamente numai la recomandarea medicului şi nu mai mult de două săptămâni!
Fizioterapie
Prin tonifierea şi decontractarea muşchilor din jurul zonei dureroase, scade şi suferinţa, iar mişcările pot fi făcute cu mai multă uşurinţă. Prin fizioterapie şi prin masaj terapeutic au aceste beneficii. 12 şedinţe de fizioterapie făcute de două ori pe an, la interval de şase luni, îţi conferă acea relaxare de care are nevoie zona dureroasă.
Kinetoperapie
Spre deosebire de medicamente, kinetoperapia tratează cauza spondilozei. Este gimnastică medicală, dar nu poţi să o faci acasă, ci numai în prezenţa unui medic. Rehidratează vertebrele şi discurile dintre ele, ceea ce duce la creşterea mobilităţii articulaţiilor. Tratamentul de kinetoterapie începe după 12 şedinţe de fizioterapie şi masaj. Împreună cu medicul, vei urma un program de recuperare medicală şi vei folosi spaliere, o bicicletă ergonomică, greutăţi.
Tratament cu laser
Un tratament cu care poţi ameliora în timp scurt simptomele spondilozei este laserterapia. Ai nevoie de cinci până la zece şedinţe pentru a reduce simţitor durerea, contractarea musculară şi inflamaţia. Undele electromagnetice sunt aplicate cu ajutorul unei sonde plasate în zona dureroasă.
Acupunctură
Foarte mulţi vârstnici, circa 90% din cei care recurg la acupunctură, se simt mai bine după numai 10 şedinţe, dar cu cât simptomele bolii s-au manifestat de mai mult timp, cu atât vei avea nevoie de mai multe şedinţe. Pe lângă dureri, acest tip de tratament elimină şi alte simptome: insomnia, depresia şi constipaţia. Atenţie, însă, dacă boala a afectat coloana vertebrală, atunci este posibil ca acupunctura să nu mai poată ameliora durerile.
Bandajele cu gel
Sub formă de centură bandajul cu gel acoperit cu bumbac este exact ce ai nevoie pentru a face o terapie cald-rece. Îl încălzeşti la cuptorul cu microunde sau îl răceşti în frigider. Se aplică uşor şi îndepărtează durerile de umeri, gât sau spate, care apar din cauza spondilozei lombare sau cervicale.
Ce poţi face acasă?
- Dimineaţa la trezire, apleacă-te uşor, fără grabă stânga-dreapta, faţă-spate şi roteşte trunchiul.
- Masează spatele sau zona gâtului fără a apăsa.
- Nu căra greutăţi.
- Evită răsucirile bruşte. Sursa: click.ro