Dorohoi News Logo

Leacuri pentru oboseala cronică

sindrom_oboseala

Stresul de la locul de muncă și de acasă își spune uneori cuvântul. E poate normal când jonglezi cu multe activități și abia ai timp să răsufli. Dar ce te faci când pare că nu îți mai revii cu lunile? E posibil să fie vorba de oboseală cronică.

Îți dai seama dacă suferi de așa ceva dacă starea proastă durează mai mult de șase luni și îți afectează activitățile zilnice. Poate fi însoțită de dureri de cap, crampe musculare, dificultăți de concentrare, palpitații, transpirație abundentă, pierdere în greutate, insomnii.

Schimbare necesară a stilului de viață
Dr. farmacist Ovidiu Bojor îți recomandă leacuri care să te pună pe picioare sau, mai bine, să prevină ca astenia să se instaleze. Nu vei rezolva însă totul doar cu remedii naturale, ci trebuie să îți schimbi și stilul de viață, adică să te odihnești suficient, să faci plimbări sau sport în aer liber cel puțin de trei ori pe săptămână, să bei suficiente lichide și să ai o alimentație echilibrată. Dacă simptomele nu dispar chiar şi după ce ți-ai schimbat obiceiurile proaste, trebuie să mergi la medic pentru investigații detaliate.

Ceaiul verde cu scorțișoară, stimulent
Ceaiul verde stimulează circulația şi îţi dă un tonus de invidiat. Poţi să îl faci cu apă în care ai fiert cuişoare (au efect de calmare a durerilor). Dacă adaugi şi un baton de scorţişoară va stimula imunitatea și te ajută în lupta cu oboseala, pentru că este un energizant puternic. O poți adăuga și în prăjituri sau la vin fiert – atâta doar să nu exagerezi cu aceste produse pentru că excesul de dulciuri, grăsimi și alcool duce la epuizarea organismului. Dar, în doze mici, sunt stimulente.

GRÂUL ÎNCOLȚIT, REVITALIZANT
Grâul încolțit este remineralizant și tonic. Este foarte util, în special pentru copii şi pentru persoanele în vârstă. Conține vitaminele A, B, E, K, D, PP, fosfor, magneziu și calciu. Este recomandat și în stări de convalescență, astenii, nevroze și în alte afecțiuni. Pentru a-l prepara trebuie să ai grâu nu mai vechi de un an, pentru că altfel nu încolțește. Cumpără-l din surse sigure ca să știi că este netratat chimic. Se alege și se spală în mai multe ape sub jet de apă rece. Se pune într-o oală o parte de grâu și cinci părți de apă. Se lasă neacoperit, dar ferit de căldură și de lumină. Se schimbă apa o dată la opt ore. Este gata în 24-36 de ore. Se poate consuma atunci când apare un mic vlăstar verde la fiecare bob. Se pune la rece într-un recipient închis ermetic. Adulții vor lua trei până la șase linguri pe zi, copiii – una-două linguri pe zi. Se poate combina cu miere, pentru a avea un gust mai bun, sau poate fi adăugat în mâncare, salate etc. Are efect în cure de trei-patru săptămâni. Sursa: libertatea.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web