Dorohoi News Logo

Cât de periculoase sunt mezelurile pentru sănătate?

mezeluri

Mezelurile nu trebuie consumate de nici o categorie de consumatori. În afară de gust, majoritatea mezelurilor din comerţ nu oferă absolut nimic pentru sănătate. Nu sunt nici măcar o alternativă economică la carne. Sunt alimente înalt procesate. Conţin conservanţi şi aditivi periculoşi. Toţi nutriţioniştii sunt de acord în privinţa mezelurilor, recomandând evitarea lor.

Citeşte de fiecare dată eticheta mezelurilor prezente în magazine înainte de a le cumpăra. Vei observa că acestea sunt un amestec de carne, slănină, apă, în proporţii variabile. Spre finalul listei de ingrediente găseşti sare, coloranţi (carmin), conservant (nitrit de sodiu) şi potenţiator de aromă (glutamat monosodic – MSG), uneori şi agenţi de afumare. Vorbim aici despre absolut toate mezelurile disponibile în acest moment în magazine, precum : salam, cîrnaţi, şuncă de diverse tipuri,  pastramă,  parizer, tobă.

Trecînd peste grăsimile animale existente în compoziţia lor (implicate în apariţia ateroslerozei şi a bolii de inimă), trecînd peste cantitatea destul de mare de sare din compoziţie (implicată in apariţia şi agravarea hipertensiunii arteriale), trecînd peste faptul că sunt scumpe (comparativ cu carnea de porc, vită), ajungem la nitritul de sodiu. Absolut toate mezelurile din magazine conţin nitrit de sodiu, iar acest aditiv este responsabil de efectele adverse pe termen lung, după cum au arătat multiple studii.

Nitritul de sodiu este folosit de industria alimentară pentru că, pe de o parte, alterează culoarea alimentelor conservate, iar pe de altă parte previne creşterea bacteriei ce cauzează botulismul (Clostridum Botulinum). Este codificat cu E250. (E 249 este rezervat nitritului de potasiu). În UE se foloseşte în alimente numai sub formă de mixtură, combinată cu sare, concentraţia maximă de nitrit de sodiu fiind de 0.6%. Citeşte mai multe pe eva.ro.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web