Dorohoi News Logo

Bolile contagioase pe care le iei din aglomeraţie. Cum să le eviţi

stranut

Temperaturile scăzute din sezonul rece ne obligă deseori să folosim mijloacele de transport în comun şi să stăm mult timp în spaţii închise. Acest lucru este riscant din punct de vedere epidemiologic, deoarece aerul este un mediu rapid de difuzare a infecţiilor.

Principalele boli la care ne expunem pe cale aeriană sunt cele eruptive (rubeola, varicela, rujeola), dar şi cele precum gripa, guturaiul, tusea, pneumonia, fiind suficientă o singură persoană infectată pentru a da virusul mai departe în mulţime.

Din dorinţa de a evita pe cât posibil mersul pe jos sau frigul din aerul liber, oamenii se expun la riscuri de care nu sunt conştienţi pe moment. Spaţiile închise şi mijloacele aglomerate de transport în comun pot fi sursa unor boli contagioase greu de evitat, care duc treptat la apariţia epidemiilor. Tusea, strănutul sau actul vorbirii în public a unei persoane deja infectate sunt cele mai frecvente cauze de declanşare a virusului.

Aerul – transmiţător al infecţiilor
„Infecţiile se realizează prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursă la omul sănătos. Dintre mediile de circulaţie al microbilor, aerul este unul preferat, pentru că particulele de praf sau salivă au posiblitatea de a contamina persoane dintr-o rază de apropiere de 1,2 - 2 metri, cu o rezistenţă de până la 30-40 de minute. Astfel, pericolul de îmbolnăvire devine direct proporţional cu distanţa la care ne aflăm de bolnav, şi durata contactului.", avertizează Dr. Teofil Roşu – medic specialist Boli Interne la Centrului Medical Focus.

Boli contagioase transmise pe calea aerului şi simptomele acestora
Principalele boli care pot fi transmise pe calea aerului sunt: rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, tusea convulsivă, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Acestea iau contact cu organismul prin nas, faringe şi aparatul respirator.

Simptomele bolilor contagioase pot fi depistate din timp, acestea având manifestări tipice:
Rubeola – febră uşoară, tuse, faringită, durere de cap, stare de indispoziţie, erupţia cutanată sub forma unor pete roz.
Varicela – febră, oboseală, apetit diminuat, dureri de cap, inflamaţia gâtului, erupţia pruriginoasă.
Rujeola – febră, tuse, prezenţa unor pete mici albe pe mucoasa obrajilor, erupţia cutanată de culoarea roşie.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web