Dorohoi News Logo

Un medicament extrem de uzual ar trebui retras de pe piaţă

medicamente

Este cel mai utilizat medicament antiinflamator nesteroidian în 15 ţări şi se află pe listele naţionale ale medicamentelor esenţiale în 74 de ţări. Cu toate acestea, diclofenacul, spun specialiştii, este un medicament a cărui folosire implică riscuri semnficative pentru sistemul cardiovascular.
 

În ciuda riscului asociat cu el, diclofenacul continuă, totuşi, să fie prescris şi utilizat pe scară largă. Un studiu publicat în PLOS Medicine arată cât de răspândit este acest medicament, deşi se ştie că utilizarea lui măreşte riscul apariţiei atacului de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale la pacienţii vulnerabili.

Diclofenac face parte din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) şi se găseşte pe lista medicamentelor esenţiale în 74 de ţări ale lumii, în 15 ţări fiind cel mai utilizat AINS.

Riscurile asociate cu diclofenacul sunt aproape identice cu cele asociate cu Vioxx (rofecoxib), care a fost retras de pe piaţă în 2004 tocmai din cauza acestor riscuri.

Autorii articolului din PLOS Medicine fac un apel pentru retragerea autorizaţiei de comercializare a  diclofenacului şi scoaterea lui de pe listele naţionale ale medicamentelor esenţiale.

Se cunoaşte de peste un deceniu faptul că unele AINS, precum diclofenac, sunt mai periculoase decât altele, cum ar fi naproxen; şi totuşi autorii articolului au constatat, analizând listele cu medicamente esenţiale din 100 de ţări,  că diclofenacul se găseşte pe listele a 74 de ţări, iar naproxenul (considerat o alternativă mult mai sigură) doar pe listele din 27 de ţări. Sursa: realitatea.net

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web