De teama durerilor, tot mai multe românce optează pentru naşterea prin cezariană. În maternităţile de stat procentul cezarienelor se apropie de 50%, iar în cele private de 100%. Teoretic, aceste operaţii sunt aprobate doar în condiţii medicale speciale, pe bază de semnături.
În România naşterea prin cezariană este cea mai sigură şi mai comodă soluţie. Şi pentru mămici, şi pentru doctori. Statisticile arată că la oraş, cam jumătate dintre femei evită naşterea naturală. La fel şi medicii. Femeile sunt îngrozite la gândul că doctorul nu va fi la căpătâiul lor în miez de noapte, iar obstetricienii, îngroziţi că vor pierde ore-n şir cu o pacientă care urlă de durere pe masa de naşteri. Nu mai contează că cezariana este una dintre cele mai sângeroase operaţii.
La o cezariană, femeia pierde cam o jumătate de litru de sânge, aproape dublu decât la o naştere naturală. Ştiinţific vorbind, riscul de îmbolnăvire după operaţie este de şase ori mai mare. Dar românii sunt practicieni buni. Cu o tăietura de bisturiu, totul e simplu, calculat. Iar medicul trebuie să fie chiar nepriceput ca să dea greş într-o cezariană. Numai în 2011, în spitalele de stat s-au realizat 58.087 de cezariene.