Dorohoi News Logo

Vegetarieni sau carnivori? - asta-i intrebarea

Vegetarieni sau carnivori

Dumnezeu ne-a facut omnivori, dar preotii ne indeamna, din cand in cand, la post. Din Biblie aflam ca patriarhii se ospatau cu carne de miel sau de vitel, iar traditia cu oua rosii de Paste confirma ca inca din vechime, consumul acestor alimente nu era interzis de canoane.

In timpul postului, crestinii, practicand regimui vegetarian, au simtit efectul benefic al acestui tip de alimentatie asupra sanatatii. Nu stie nimeni daca vegetarienii au aparut asa sau altfel, dar este cert ca practica alimentatiei exclusiv vegetale este veche.

Cu timpul, vegetarienii s-au inmultit fie pe fond religios, fie pornind de la efectele benefice asupra sanatatii, fie pe seama unei cutume care s-a instalat din ce in ce mai insistent.

Astazi se poate vorbi despre o moda a vegetarienilor intrucat statisticile vorbesc de aproape 15 milioane, numai in SUA, plus alte ceteva milioane in Europa.

Motivele pentru care multi renunta la carne sunt diferite, incepand cu repulsia fata de sacrificarea animalelor si pana la dezgustul unora fata de produsele din carne. Nu trebuie neglijata nici ideea conform careia hrana vegetala ne mentine tineretea.

Multi nutritionisti atrag atentia ca centenarii se recruteaza mai ales dintre vegetarieni, sau dintre cei care consuma preponderent vegetale crude - desi nici exceptiile nu sunt putine.

Altadata considerati fanatici sau hippie intarziati, vegetarienii au ajuns sa fie nu numai respectati, dar si invidiati de cei care nu se pot abtine din fata farfuriei cu gratar.

De altfel, vegetarienii sunt mai putin expusi sa contracteze o boala coronariana decat cineva care mananca sistematic carne, oua si lactate. Un vegetarian poate preveni in proportie de 90% accidentele vasculare cerebrale si in proportie de 97% infarctul miocardic. Rareori s-a vazut un vegetarian obez.

Si totusi...

Pe de alta parte, nu s-a vazut un atlet de performanta vegetarian, pentru simplul motiv ca vegetalele au un continut de proteine incomparabil inferior carnii, iar proteinele stau la baza sistemului nostru muscular.

Lipsa carnii mai poate accentua si starea de anemie, desi numarul anemicilor, printre vegetarieni, este destul de redus.

In fond, de ce ar trebui sa ne hranim numai cu alimente vegetale, sau preponderent cu acestea? Motivul principal sta in faptul ca ele sunt bogate in proteine, fibre, sunt aproape lipsite de colesterol, sarace in grasimi, dar vin si cu un aport caloric redus.

Este posibil ca vegetarienii "exclusivi", care nu consuma nici lactate, nici oua, limitandu-se la fructe, legume si cereale, sa aiba nevoie de un supliment de vitamine din grupa B, dar in rest hrana lor contine toate substantele hranitoare necesare organismului.

De altfel, respectiva vitamina o pot obtine din drojdie de bere (aliment vegetal) sau din tarate de cereale.

Nutritionistul francez Jean Lebeau, dupa minutioase cercetari statistice si de laborator, a ajuns la concluzia ca reteta cea mai indicata pentru sanatatea omului este cea practicata de canoanele crestine: perioade de consum vegetarian - posturi - alternate cu perioade imbelsugate si fara limite.

In cartea sa, Lebeau insista in mod deosebit asupra importantei postului mare, in preajma verii, atunci cand organismul are nevoie de eliminarea surplusului de grasimi acumulate peste iarna si de o curatare a sistemului digestiv, ambele asigurate prin post.

In mod ciudat, si in aceasta problema, a vegetarienilor, stiinta explica si confirma preceptele religioase, cele aplicate de mii de ani, fara nicio alta explicatie, decat numai traditia.



sursa: ziare.com

 

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web