Dorohoi News Logo

Nu daţi copiilor codeină după operaţia de amigdale sau de polipi!

medicamente

Copiii care primesc codeină pentru atenuarea durerilor după operaţia de extirpare a amigdalelor sau a polipilor riscă tulburări respiratorii severe care se pot solda cu deces, avertizează Autoritatea americană pentru Controlul Medicamentelor şi Alimentelor (FDA).

Codeina este un medicament pentru atenuarea durerilor din categoria opioidelor, care se administrează fie independent, fie în combinaţie cu paracetamol ori cu aspirină şi care se regăseşte şi în compoziţia unor siropuri de tuse. Acest medicament este convertit, la nivelul ficatului, în morfină, cu ajutorul unei enzime.

Între 1% şi 7% din populaţie este programată genetic să metabolizeze foarte rapid codeina şi să prezinte o creştere bruscă a nivelului morfinei în organism după administrarea medicamentului. Acest lucru provoacă probleme respiratorii serioase, iar în cazul copiilor care tocmai au suferit o intervenţie chirurgicală în sfera ORL (extirparea polipilor sau a amigdalelor), acest efect secundar pune viaţa în pericol.

De altfel, anul trecut trei copii au murit în SUA din cauza administrării de codeină. Aşa se explică de ce Autoritatea americană pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration – FDA) a lansat recent un raport prin care contraindică administrarea codeinei în cazul copiilor operaţi de amigdale sau de polipi.

Efectele secundare apar chiar şi la doze minime
Potrivit specialiştilor din cadrul FDA, efectele adverse severe pot apărea la copii chiar şi în cazul administrării dozelor minime de codeină recomandate de ghiduri. Din cauza metabolismului „ultra-rapid“, orice cantitate de codeină este percepută de organismul unora dintre copii drept o supradoză de morfină.

Manifestările supradozei de morfină sunt:
·    somnolenţă persistentă şi inexplicabilă;
·    dificultatea de a se trezi;
·    dezorientare;
·    respiraţie zgomotoasă (care sună ca şi cum copilul ar ofta încontinuu)
·    piele de culoare albăstruie la nivelul buzelor sau în jurul gurii. Sursa: adevarul.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web