Dorohoi News Logo

Analize medicale obligatorii: Cum puteţi depista o afecţiune aflată la debut

medici_de_familie

Testele realizate periodic ne ajută să depistăm o afecţiune aflată la debut. Hemoleucograma, glicemia, sumarul de urină, colesterolul şi transaminazele sunt analizele de importante pe care fiecare dintre noi ar trebui să le facă la începutul fiecărui an.

Cu ajutorul acestora ne monitorizăm starea de sănătate şi, potrivit medicilor, pot fi tratate rapid afecţiunile depistate încă de la debut, comparativ cu bolile care sunt descoperite în stare avansată.

Hemoleucograma este o analiză a sângelui care oferă informaţii despre numărul de globule albe şi roşii şi cantitatea totală de hemoglobină. Testul furnizează diagnostice pentru numeroase boli. Rezultatele pot reflecta probleme cu volumul sângelui din cauza deshidratării sau a pierderii de sânge. În plus, această analiză mai poate indica infecţii acute sau cronice şi alergii.

Măsurarea glicemiei este un test simplu, care se recomandă a fi efectuat dimineaţa înainte de masă, deoarece în acea perioadă nivelul glicemiei din sânge este mai ridicat din cauza eliberării hormonilor hiperglicemianţi în organism. Nivelul glucozei din sânge poate varia în funcţie de mai multe aspecte, printre care dieta, activitate fizică, diferitele boli de care suferim, tratamentele medicamentoase pe care le urmăm, sau stres.

Sumarul de urină este analiza care ne poate spune dacă suferim de diabet zaharat, insuficienţă renală sau infecţii ale căilor urinare.

Lipidograma este analiza care măsoară nivelurile colesterolului, precum şi nivelul trigliceridelor din organism. Specialiştii spun că nivelul de siguranţă al colesterolului este sub 200. Acesta poate fi influenţat de dietă, greutate, vârstă sau sex.

Prin măsurarea transaminazelor se observă cât de afectat este ficatul. Valorile crescute ale transaminazelor nu înseamnă automat o afecţiune hepatică, însă un nivel crescut este un semn de alarmă.

Testul Papanicolau este la fel de important şi este şi gratuit. Tot ce trebuie să faceţi este să vă prezentaţi la medicul de familie, iar în urma unui control general, care presupune printre altele luarea tensiunii, specialistul vă scrie o trimitere pentru efectuarea acestui set de analize. Medicii recomandă realizarea testului o dată pe an, tuturor femeilor.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web