Ai ochii iritaţi, roşii, apoşi, iar mâncărimea e supărătoare? Pesemne că te supără conjunctivita de primăvară. Câteva leacuri din plante te ajută să treci peste această neplăcere. Revista „Click! pentru femei" îţi spune care sunt acestea!
Conjunctivita este inflamaţia membranei fine care acoperă albul ochilor şi faţa internă a pleoapelor. O rană, o boală respiratorie, dar şi o alergie - cum e cazul, cel mai adesea, primăvara - pot constitui cauza.
Ce o provoacă
În funcţie de cauza care o provoacă, conjunctivita poate fi infecţioasă, iritantă sau alergică. Numai conjunctivita infecţioasă se transmite de la o persoană la alta. La capitolul conjunctivită alergică, substanţele care pot declanşa lăcrimările, înroşirile etc, pot fi particule din aer - praf, fum, polen - dar şi substanţe chimice din produsele cosmetice pe care le foloseşti - anumiţi compuşi din şampon, spre exemplu.
Cum aplici compresele
Impregnează dischete demachiante sau pansament steril în infuzia călduţă de plante, eventual strecurată, şi aplică pe pleoape. Lasă să acţioneze până ce lichidul se răceşte. Continuă să aplici comprese timp de 20 de minute. În caz de conjunctivită recalcitrantă, repetă tratamentul la fiecare 2 ore.
Ce te ajută
Albăstrelele. Au proprietăţi calmante, tonifiante şi sunt eficace în cazul ochilor iritaţi. Aplică zilnic comprese cu infuzie de albăstrele: o lingură de flori la 2 căni cu apă clocotită, lasă o oră, strecoară. Pulverizează apă de albăstrele, obţinută prin distilarea florilor, pe zona afectată.
Florile de tei. Au acţiune calmantă şi decongestivă. Fă un decoct de 10 g flori de tei la o cană cu apă clocotită. Lasă pe pleoape compresele înmuiate în lichidul călduţ, timp de 15 minute.
Frunzele de nuc au proprietăţi dezinfectante şi cicatrizante. Se mărunţesc şi se opăresc (3 linguri la o cană cu apă). Se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară. Foloseşte în băi oculare şi cataplasme
Frunzele de viţă de vie, bine spălate, au şi ele efect calmant. Prepară o infuzie de o lingură cu plante mărunţite la o cană cu apă, lasă apoi compresele pe pleoape să acţioneze timp de 5-10 minute.
Gălbenelele, cu efect antiseptic şi cicatrizant, se folosesc sub formă de ceai: 4 linguri cu flori la o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat 20 de minute, se strecoară. Aplică pe ochi comprese cu infuzie călduţă. Sursa: click.ro