Eşti băutoare de cafea? Veşti bune: cafeaua nu dăunează organismului. Deşi controversa asupra ei este veche, lucrurile par să se clarifice. Iar cercetătorii îi găsesc mai mult cuvinte de laudă.
Unii o consideră viciu, alţii - drog, iar alţii, pur şi simplu, plăcere. Este vorba de cea mai răspândită băutură de pe glob (după apă) - cafeaua. De curând, cercetătorii au căzut de acord asupra faptului că patru ceşti de cafea pe zi nu dăunează persoanelor sănătoase.
Este un bun diuretic
În Italia, un espresso bun este întotdeauna servit cu un pahar cu apă. Deşi este un obicei frumos, acesta nu este şi necesar. Cofeina inhibă hormonul antidiuretic produs de hipofiză şi stimulează eliminarea apei prin rinichi. Pericol de deshidratare? Nu. Studiile realizate la Universitatea Omaha din Nebraska arată că organismul nu are de suferit de pe urma acestui proces, putând să echilibreze pierderea de apă provocată de până la patru ceşti de cafea pe zi.
Nu creşte tensiunea
Într-adevăr, după ce consumi o ceaşcă de cafea tare, activitatea inimii este mai intensă. însă acesta este un efect de scurtă durată. Până acum, nimeni nu a reuşit să demonstreze creşterea tensiunii pe termen lung din cauza cafelei.
Hârtia de filtru reţine colesterolul
Dacă prepari cafeaua la filtru, nivelul de colesterol al acesteia e considerabil scăzut, deoarece o mare parte din el rămâne în hârtia de filtru. Aşadar, dacă te ştii cu probleme, foloseşte filtrul de cafea.
Mai multă energie şi memorie mai bună
Efectele cafelei sunt incontestabile: te stimulează şi te ajută să te concentrezi. Când consumul intră însă în obişnuinţă, acest efect scade treptat. Persoanele care beau una sau două ceşti de cafea pe zi reacţionează mult mai rapid şi rezolvă mai uşor problemele de memorie. Mai mult chiar, prin procesul de prăjire a boabelor de cafea, se formează antioxidanţi, care combat eficient radicalii liberi, prevenind astfel riscul de ateroscleroză şi infarct.
Câtă cofeină se ascunde în cafea?
Într-o ceaşcă de cafea făcută la filtru (150 ml) se găsesc 80 mg de cofeină. O ceaşcă de espresso de 50 ml conţine aproximativ 50 mg de cofeină şi face bine la stomac. În 125 ml de cafea decofeinizată se găsesc doar 1-4 mg de cofeină, totuşi se presupune că ridică nivelul colesterolului. Cafeaua cu lapte rămâne mai mult în stomac înainte de a fi asimilată – efectul cofeinei este mai slab, dar durează mai mult timp.