„Ar trebui consumat cât mai rar”. Este părerea doctorului Robert M. Kradjian, care este de multă vreme considerat unul dintre cei mai înverşunaţi inamici ai laptelui!
Dr.Kradjian a condus secţia de chirurgie a Seton Medical Centre, California, şi a devenit faimos cu „Milk Letter" („Scrisoarea laptelui”) - un averstisment în legatura cu efectele negative ale consumului de lapte. Potrivit medicului, laptele poate favoriza o serie de boli, între care şi cancerul.
Deficienţe de calciu
Specialistul a adus în sprijinul teoriei sale informaţii din zone diverse ale cercetării istoriei speciei umane, iar argumentele sale au fost considerate atât controversate, cât şi...interesante. „Majoritatea oamenilor de pe glob trăiesc sănătoşi, fără să fi consumat vreodată alt lapte decât cel matern”, spune Dr.Kradjian, care subliniază faptul că oamenii sunt singurele mamifere care se hrănesc cu lapte şi după stadiile incipiente ale vieţii.
Teoretic, conform lui Kradjian, în cei 10.000 de ani ar fi fost imposibilă o adaptare a organismului pentru consumul unui aliment „pe care omul l-a obţinut doar prin intermediul capacităţii sale de a controla natura”. El mai arată că „omul din Paleolitic nu suferea de formele avansate de osteoporoză întâlnite astăzi, iar oasele sale nu prezentau deficienţe de calciu”.
Afecţiuni cu gravitate variabilă
Din 1988, până în 1993, în arhivele medicale s-au inregistrat peste 2.700 de articole legate de lapte. Kradjian a studiat 500 dintre acestea, iar concluziile la care a ajuns în „Milk Letter”, relevă faptul că laptele şi produsele lactate pot duce „la afecţiuni cu gravitate variabilă, printre care: colici intestinali, iritări ale intestinelor, sângerari ale intestinelor, anemie, reacţii alergice, astm, boli ale inimii, artrită, sinuzite, leucemie şi cancer”!
Doctorul este sprijinit în afirmaţiile sale de către Margaret Moss, directorul Nutrition and Allergy Clinic din Manchester, care susţine că „mai multe studii publicate indică existenţa unei corelaţii între consumul de lapte dintr-o ţară şi rata mortalităţii provocate de boli de inimă din ţara respectivă”. Tot Moss este cea care spune că, în ţările în care s-a redus consumul de lapte, s-a redus ulterior şi rata mortalităţii provocate de boli de inimă.
Nu este soluţia
Multe alte studii arată apariţia alergiilor la laptele de vacă, care apar la copiii hrăniţi exclusiv cu lapte matern. „Alergenii laptelui de vacă apar în laptele matern şi se transmit fatului”, spun specialiştii.
Dr. T. Colin Campbell, un important cercetător-epidemiolog, în domeniul nutriţiei şi al sănătăţii, afirma că „asocierea dintre consumul de proteine animale şi incidenţa fracturilor se pare că este la fel de puternică ca şi asocierea dintre fumat şi cancerul la plămâni”. Cei care au studiat afirmaţiile doctorului Campbell, spun că este interesant ceea ce spune, deoarece doctorul a crescut într-o familie care avea fermă de vaci.
Dr. Charles Attwood, un pediatru cunoscut, afirmă că ”laptele este clar că nu este soluţia pentru densitatea proastă a oaselor. Dimpotrivă, este parte a problemei”. Celor care spun că „nu se poate să nu fie un măcar un singur lucru bun legat de lapte”, specialiştii occidentali le răspund că cercetările continuă, conţinutul laptelui nostru „cel de toate zilele” rămânând sub semnul întrebării. Sursa: evz.ro