Televizorul transpune privitorul într-o stare hipnotica, asemanatoare cu somnul, ceea ce confera o cale usoara de acces catre subconstient (este unul din motivele pentru care foarte multi oameni adorm foarte repede în timp ce se uita la televizor).
Efectul hipnotic este în mare parte provocat de lumina radianta produsa de tehnologia cu raze catodice din televizor (acea “pâlpâiala” a ecranului), care comuta undele cerebrale într-o stare alfa, o stare mentala pe care în mod normal o asociem cu meditatia sau cu relaxarea profunda.
La majoritatea oamenilor, dupa doar 30 de secunde de privit la televizor, creierul începe sa produca unde alfa, ce indica rate ale activitatii cerebrale mult scazute.
Într-o stare hipnotica, informatia la care suntem expusi este descarcata direct în subconstient, acolo unde va influenta convingerile existente si va crea noi conceptii, fara ca subiectul sa fie constient de acest lucru.
Privitul la televizor amorteste creierul „stâng” si lasa creierul „drept” sa îndeplineasca toate activitatile cognoscibile, numai ca partea dreapta a creierului are tendinta de a nu analiza în mod critic informatiile asimilate.