Dorohoi News Logo

Prof.Gh. Mencinicopschi: mieii sub 10 kg, periculoşi pentru sănătate

poze-miei

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia asupra pericolului pentru sănătate pe care îl reprezintă mieii prea mici, care conţin mult colagen. De cealaltă parte, producătorii anunţă că preţul mieilor va fi în jur de 23 de lei kilogramul, fără diferenţe faţă de anul trecut.

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, profesor nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi, le atrage atenţia celor care vor să cumpere miei să se orienteze spre o greutate a acestora de minimum 13-14 kg. "Un miel de cinci-şase kg, de exemplu, are foarte mult colagen, iar asta îl face indigest. Cel mic, după ce l-ai pus la cuptor, nu mai rămâne nimic din el, are foarte multă apă şi colagen. Colagenul este gelatina care dă şi piftia. Mielul mic nu este sănătos, are şi foarte multe substanţe care îngreunează foarte tare metabolismul. Pentru cei care suferă de probleme digestive - bilă, pancreas -, este periculos mielul mic", ne-a declarat Mencinicopschi. Acesta ne sfătuieşte să fim foarte atenţi la botul şi copitele mielului, ca să nu luăm câine. "La organe este foarte uşor să te înşeli, mai ales dacă nu ştii bine anatomia ficatului. Trebuie să ne uităm dacă e proaspăt, să nu aibă mâzgă, să nu miroasă, iar când apăsăm carnea, dacă mielul e proaspăt, trebuie să revină repede la forma iniţială", a mai precizat nutriţionistul.

22 de lei kilogramul, la fermă
Tudor Dorobanţu, secretar general al Federaţiei Agrostar, ne spune că nu vor fi diferenţe semnificative de preţ faţă de perioada similară a anului trecut. "Preţurile vor fi în jur de 22, 23, 24 de lei kilogramul în carcasă. Şi eu sunt crescător de oi şi la ferma mea se vând cu 22 de lei kilogramul. Din punct de vedere legal, sunt anumite obstrucţii. Aici, autorităţile locale şi Autoritatea Sanitară Veterinară trebuie să aibă deschiderea necesară pentru nişte pieţe bine organizate, unde crescătorul să ajungă direct la consumator, fără intermediari. Ca să rupem un lanţ al costurilor artificial umflate, în mod normal producătorul ar trebui să ajungă direct la consumator, şi atunci vom avea şi preţuri rezonabile. La ora actuală, şi consumatorul pierde, şi producătorul pierde, există acest lanţ între unul şi altul cu o serie de intermediari. Aşa cum există Târgul de miei din sectorul 4, ar trebui să existe mai multe zone din Bucureşti. Sau cumpărătorii pot veni direct la ferme, acolo omul vede în ce mediu a trăit, şi-l alege, este tăiat, e şi proaspăt", a afirmat Tudor Dorobanţu, potrivit ring. Sursa: realitatea.net

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web