Dorohoi News Logo

Cuptorul cu microunde ne afectează sănătatea?

cuptor

Aproape toata lumea are in bucatarie un cuptor cu microunde. Il folosim, daca nu pentru gatit, pentru incalzit apa, pentru decongelat, pentru popcorn. Faptul ca foloseste radiatiile ii face pe multi sa se intrebe daca nu cumva este periculos pentru sanatate.

Sa intelegem prima oara cum functioneaza cuptorul cu microunde: el are un mic dispozitiv, numit magnetron, care converteste electricitatea primita in unde radio de scurta frecventa, adica intr-un fel de radiatii electromagnetice. Cuptorul cu microunde mareste rapid temperatura apei, a grasimilor si a altor catorva substante continute in mancare, printr-un proces numit incalzire dielectrica. Moleculele de apa sunt rotite foarte rapid de campul electric alternativ generat de microunde, ceea ce le face sa se incalzeasca.

Exista si pericole reale la care ne putem supune in urma folosirii cuptorului cu microunde:

- lichidele incalzite in recipienti cu peretii netezi, cum ar fi canile de portelan, se supraincalzesc, adica ajunga la punctul de fierbere fara sa fiarba. Cand cana este scoasa din cuptor sau punem o lingurita de zahar, se poate produce o miniexplozie;
- exista asa-numitul fenomen al oualor explozive;
- este strict interzisa incalzirea alimentelor in recipiente din plastic, metal sau aluminiu, fiind acceptate doar sticla si ceramica. Incalzirea hranei la microunde in ambalaje nepotrivite poate dauna sanatatii, intrucat exista un risc crescut ca aceste materiale sa degaje substante chimice periculoase ce ajung in cele din urma in organismul nostru.

Unele teorii spun ca microundele distrug enzimele sau antioxidantii din alimente, dar acelasi efect il are si fierberea indelungata. Aceste teorii se bazeaza pe un studiu din 2003, in care s-au facut mai multe experimente pe brocoli si care a conchis ca singura modalitatea de gatire sigura este prepararea la abur.

Un alt studiu, efectuat in 2009, si in care au fost luate in calcul mai multe soiuri de legume (circa 20) supuse mai multor metode de preparare termica, a ajuns la aceeasi concluzie. Ulterior, s-a demonstrat ca antioxidantii se distrug prin mentinerea un timp indelungat pe foc, respectiv in cuptorul cu microunde, precum si prin utilizarea unei cantitati prea mari de apa la gatit. Deci, daca tinem legumele la cuptor o perioada mai scurta de timp, supravietuiesc mai multi antioxidanti, decat daca le-am fierbe in multa apa. sursa: lifestyle.bzi.ro

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web