Dorohoi News Logo

Pericolul din mezeluri. Pasta de oase poate cauza pietre la rinichi, alergii şi indigestii

pasta oase

Prof. dr. Eugen Irimia, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, şi dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrag atenţia asupra pericolului la care se expun copiii care mănâncă mezeluri.

Cei doi specialişti susţin că pasta de oase din preparatele din carne le poate provoca boli grave. Ţările din Uniunea Europeană au redus la doar 3% cantitatea de carne dezosată mecanic, aşa-numita pastă de oase, pe care producătorii au voie să o pună în mezeluri, susţine Eugen Irimia, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC), scrie ziarulring.ro.

„Din păcate, la noi nu s-a reglementat acest aspect. Carnea dezosată mecanic este un pericol extraordinar de mare pentru copii deoarece provoacă indigestii şi alergii. Şi mai grav este că majoritatea consumatorilor de mezeluri sunt copii"
, ne-a declarat Eugen Irimia.

Totodată, dr. Mencinicopschi afirmă că această “pastă de oase” este introdusă în cantităţi mari în produsele din carne. "Pasta de oase este compusă din pielea şi oasele tocate, care au un conţinut foarte mare de fosfor care, în loc să-ţi dea calciu, îl scoate din organism. Fosfaţii creează mari probleme de sănătate şi vedem o mulţime de copii de şapte-opt ani cu litiază fosfatică şi care mănâncă mezeluri, fac pietre fosfatice la rinichi din fragedă copilărie, iar atunci când cresc au nevoie de transplant de rinichi", ne-a precizat Gheorghe Mencinicopschi.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web