Cea mai frecventă infecţie a copilului în sezonul rece este rinofaringita acută, care constituie un proces inflamator infecţios de etiologie virală, localizată la nivelul naso-faringelui. Spre deosebire de adult, la copil, procesul infecţios de la nivelul naso-faringelui se extinde frecvent la urechea medie şi sinusuri, complicându-se cu o sinuzită, otită medie sau poate coborî înspre căile respiratorii superioare şi inferioare.
Afecţiunea apare mai ales în perioada rece a anului, un copil putând fi afectat de trei până la şase ori într-un an. Este de natură virală şi se manifestă prin obstrucţie nazală, strănut sau tuse, rinoree şi febră, sub 38,5 grade C. În formele necomplicate de boală, simptomele apar brusc şi se agravează progresiv în primele 3-4 zile de evoluţie. Febra durează 1-3 zile, iar restul simptomelor până la 14 zile. Tusea poate persista trei, chiar patru săptămâni. Secreţiile nazale sunt iniţial sero-mucoase şi devin muco-purulente (galbene, verzui) spre sfârşitul bolii. Specialiştii în pediatrie recomandă evitarea administrării de medicamente antibiotice, trebuie tratată numai simptomatic, cu medicamente antitermice şi foarte multe lichide. Copilul nu trebuie obligat să mănânce şi îi poate fi păstrat programul normal, izolându-l doar de alţi copii. Poate fi scos afară, la aer, şi nu trebuie ţinut în casă, la temperaturi ridicate, pentru că îi facem mai mult rău decât bine. În plus, este necesară umidifierea aerului din cameră şi desfundarea nasului, folosind câteva picături de ser fiziologic.
La bebeluşi, dezobstrucţia nazală se realizează întotdeauna cu 10-15 minute înainte de masă, pentru ca micuţul să poată să respire bine în timpul mesei. La copiii mai mari, se pot administra şi vitamine, plicuri sau tablete, în funcţie de vârstă.