Dorohoi News Logo

Efecte pozitive si negative ale cafelei

cafea

Din ce in ce mai multe cercetari arata ca, bauta in cantitati moderate, cafeaua aduce beneficii organismului, cum ar fi un risc mai mic de cancer sau o memorie mai buna. Spre exemplu, un studiu recent a scos la iveala faptul ca cei care au consumat cafea in mod regulat aveau un risc cu 39% mai mic de a face cancer la gat si cap fata de cei care nu beau deloc.

Cafeaua contine peste o mie de substante, unele dintre ele avand proprietati antioxidante si antimutagene, pentru multe persoane aceasta fiind chiar sursa numarul unu de antioxidanti.

Deocamdata nu se cunosc exact toate ingredientele bune pentru organism, pe langa antioxidanti fiind cunoscuti si fenolii, melanoidele, diterpenii, dar se fac studii pentru identificarea tuturor.

In componenta cafelei intra insa si substante (cum ar fi pesticidele) care pot determina aparitia unor reactii negative. Potrivit lifeslittlemysteries.com, iata, mai exact, ce efecte pozitive, dar si ce efecte negative are aceasta.

# Efecte pozitive

1. Imbunatateste memoria

Un studiu realizat anul acesta in cadrul Universitatii din Lisabona, Portugalia, a demonstrat ca anumite substante din cafea pot ajuta la prevenirea degenerarii sistemului nervos. Maximum patru cesti de cafea pe zi ajuta la prevenirea deteriorarii memoriei.

2. Scade riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare

O alta cercetare realizata cu ajutorul a 27.000 de femei, pe parcursul a 15 ani, a aratat ca aceasta bautura este buna si pentru sistemul cardiovascular. Mai exact, femeile care au baut trei cesti de cafea pe zi au avut un risc cu 24% mai mic de a dezvolta afectiuni cardiovasculare. Studiul a relevat insa si faptul ca beneficiile au scazut in cazul celor care au baut mai mult de trei cesti.

In plus, un alt studiu realizat in cadrul Scolii de Medicina Harvard, care a urmarit cantitatea de cafea consumata si rata accidentelor vasculare la 83.000 de femei, timp de aproape 25 de ani, sustine ca un consum moderat de cafea scade riscul de accident vascular cerebral cu 19%.

3. Reduce riscul dezvoltarii unor tipuri de cancer

O cercetare data publicitatii anul trecut, bazata pe studii realizate timp de 20 de ani, cu ajutorul a 20.000 de barbati, a aratat ca riscul de a face cancer agresiv de prostata era mai mic cu 60% la bautorii de cafea decat la cei care nu consumau deloc aceasta licoare.

In plus, o alta analiza a aratat ca la persoanele care beau cafea riscul de a face cancer la ficat era mai mic cu 41%, iar alte cercetari au sugerat ca mai multe substante din cafea protejeaza de anumite tumori cerebrale, de cancerul endometrial si de cel de prostata avansat.

# Efecte negative

O clasica ceasca de cafea contine aproximativ 10 miligrame de substante cunoscute ca fiind carcinogene, cum ar fi benzen sau forlmaldehida, cantitate despre care unii experti sustin insa ca este prea mica pentru a prezenta un factor de risc in ce priveste cancerul.

Din cauza cafeinei, care este o substanta stimulativa, prea multa cafea poate duce la dureri de cap, agitatie, palpitatii. Chiar si cea decofeinizata contine urme din acest alcaloid deoarece procesul de filtrare nu il poate indeparta in totalitate. De asemenea, cafeaua poate provoca insomnii si creste tensiunea arteriala.

Cantitatea considerata ca fiind sigura pentru consumul zilnic este 300 de miligrame de cafeina.

In ceea ce priveste femeile gravide, cercetari recente arata ca cele care nu depasesc aceasta cantitate nu isi supun copilul vreunui risc, insa dozele mari - doua sau mai multe cesti clasice de cafea - pot creste riscul de avort. De mentionat e faptul ca acest alcaloid, cafeina, face parte si din bauturile energizante sau ciocolata.


sursa: ziare.com

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web