Dorohoi News Logo

Controlul pielii, o necesitate! Cum îţi dai seama dacă o aluniţă este canceroasă sau nu

control alunite

Medicii dermatologi avertizează că melanomul, cea mai agresivă tumoră malignă, afectează de obicei tinerii cu vârsta între 25 şi 29 de ani.

Melanomul, tumoră malignă ce apare cel mai frecvent la nivelul pielii, se poate dezvolta atât dintr-o aluniţă preexistentă (30% dintre cazuri) cât şi dintr-o aluniţă nouă pe un ţesut aparent sănătos. În cele mai multe cazuri, aceasta are un aspect caracteristic, dezvoltându-se ca o pată brun-neagră asimetrică şi cu margini neregulate sau ca un nodul de o culoare închisă. Zonele frecvente de apariţie diferă în funcţie de gen, respectiv trunchiul (în cazul bărbaţilor) şi gambele (în cazul femeilor).

“Identificarea aluniţelor cu risc de transformare în melanom se face pe baza criteriilor ABCDE. Astfel, aluniţele asimetrice, cu bordură neregulată zimţată, de culoare neuniformă (mozaicate), cu dimensiuni mari (peste 6 mm diametru) şi care evoluează în timp sunt consideraţi nevi melanocitari cu atipii clinice şi risc de transformare în melanom”, explică Prof. Dr. George Sorin Ţiplică, Şeful Clinicii 2 Dermatologie – Spitalul Clinic Colentina, UMF „Carol Davila”.

Printre factorii de risc ce contribuie la dezvoltarea melanomului se numără: prezenţa a mai mult de 50 de aluniţe, pielea de culoare albă care prin expunerea la soare mai mult se arde decât se bronzează, precum şi existenţa de arsuri solare severe în copilărie şi istoric familial de cancer (există risc sporit de apariţie a melanomului dacă o persoană are rude de sânge – părinţi, fraţi, surori – la care a fost depistat un melanom sau un alt tip de cancer cutanat sau un alt tip de tumoră malignă). În plus, expunerea la soare pe o perioadă îndelungată, nivelul radiaţiilor cosmice, stratul de ozon subţiat, factorii poluanţi agresivi existenţi în aer favorizează dezvoltarea de cancere cutanate, inclusiv de melanom.

Pentru a preveni dezvoltarea melanomului, medicii dermatologi recomandă autocontrolul periodic lunar (examinarea leziunilor pigmentare noi, a nevilor melanocitari cu atipii clinice, a nevilor congenitali mari şi a lentiginelor solare) şi consultul dermatologic cel puţin o dată pe an. Rata de vindecare depinde de depistarea precoce a melanoamelor subţiri, iar supravegherea periodică a pielii a devenit o necesitate.

“Melanomul este uşor de depistat, fiind o leziune care poate fi diagnosticată cu ochiul liber. De aceea, toate campaniile de avertizare a populaţiei sunt binevenite pentru că instruirea face ca depistarea melanomului să fie făcută în stadii iniţiale. Totodată, elementele de protecţie sunt la îndemână: haine cu ţesătură deasă, pălării, creme fotoprotectoare (cu factor de protecţie solară de minim 15) şi expunerea cu moderaţie la soare”, declară Prof. Dr. George Sorin Ţiplică, Şeful Clinicii 2 Dermatologie – Spitalul Clinic Colentina, UMF „Carol Davila”.

Mai mult, diagnosticul clinic al medicului dermatolog se realizează cu o acurateţe de 70%, iar folosirea dermatoscopiei creşte această acurateţe cu 25-30%.

În topul celor mai frecvent întâlnite tipuri de cancer, melanomul se situează în România pe locul 19, iar din punct de vedere al mortalităţii ocupă locul 12. Sursa: ziare.ro


DorohoiNews.ro
sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web